ІННОВАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У ВИРОБНИЦТВІ

Автор(и)

  • Олена Шилюк

Анотація

На сьогоднішній день, для забезпечення конкурентоспроможності виробництва, необхідно постійно оптимізувати і модернізувати бізнес-процеси установи. Інноваційний розвиток став запорукою вдалого розвитку і стрімкого фінансового збагачення будь-якого підприємства.Бізнес-процеси відіграють велику роль як один із факторів реалізації потенціалу виробництва.

Дане питання широко вивчалося багатьма дослідниками і останнім часом набуває популярності. Такі вітчизняні і зарубіжні автори займалися висвітленням: Краснокутська Н. В., Морозов А. Н., Томашевський О. М., Горюшко В. Є.,Холоділіна И. А., Алексєєнко А.Ф., Перькова Ю. Н., Риндін А.Г., Русинова Ф.М.,Калита Т. П., Калянова Г. Н., Шах А.Д.,Ципіна Б. Л.

Терміном «інновація», в широкому розумінні цього слова, позначають всі нововведення, тобто будь-які зміни і покращення, що сприяють якісному прогресу, економії, збільшенню ефективності, підвищенню рентабельності виробництва.

Треба зазначити, що бізнес-процес – це сукупність підпроцесів або бізнес-операцій, під час виконання яких споживаються певні ресурси і створюється продукт (речовий або нематеріальний результат людської праці: предмет, послуга, наукове відкриття, ідея), що становить цінність для споживача.» Калянов Г. [1]

Методів покращення бізнес-процесів безліч і з кожним днем їх усе більше і більше. Застосовується функціональний і процесний підходи до управління бізнес-процесами.

Введення інновацій вданій сфері основується на поліпшені технологічнихпроцесів для задоволення потреб споживачів у відношенні якості, швидкості і частоти впровадження нововведень.

Для початку, покращувати, вводити нове у процес повинні ті, хто займається створення результату процесу. Завдяки даному методу майже вся робота буде виконуватися персоналом, людьми, які знаходяться найближче до процесу. Це дозволить змістити і знищити внутрішні ізовнішні перешкоди.

Спеціалізовані завдання варто об’єднувати в одне завдання, охоплюючи всі етапи процесу.При такому підході зменшується необхідність у стимулюючихі мотивуючих заходах та покращується рівень якості, за рахунок цілісності виконання роботи.

Приєднання етапу обробки інформації до тієї частини роботи, де ця інформація і збирається. Таким чином відпадає необхідність у ще одній групі яка б перевіряла і обробляла інформацію. При цьомузначно зменшується вірогідність помилки.

 Географічно розкидані ресурси повинні бути на одному рівні з централізованими. Сучасні ІТ технології дозволяють з’єднати деценталізовані операції з управлінням, що зекономитьчас і ресурси, при цьому піднявши загальний рівень контролюнад діяльність компанії.

На всіх етапах,як всередині так і ззовні виробництва, необхідно отримувати, збирати і реєструвати інформацію безпосередньо прямо з джерела. Це дозволить уникнути помилок в даних і повторних введень у базу.

Більшість принципів інноваційності бізнес-процесів побудовані на новаторському використанні ІТ технологій [2].

Отже, інноваційний підхід до бізнес-процесів забезпечує, в першу чергу, ефективну діяльність виробництва в сучасних умовах ринку і розвитку ІТ напрямку. Сприяє реалізації потенціалу, зростанню прибутку і продуктивності потужностей, зменшенню витрат, покращенню якості кінцевого результату. Все це підвищує спроможність виробництва задовольнити потреби споживачів.

Література:

  1. Климчук М. М. Бізнес-процеси: еволюція, сутність, класифікація та бізнес-моделювання / М. М. Климчук // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. - 2010. - Вип. 4. - С. 22-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2010_4_5.
  2. Шляхи удосконалення бізнес-процесів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.virtual.ks.ua/students/3407-ways-of-improving-business-processes.html

 

Науковий керівник:ст. викладач Шеховцова І.А.

Посилання

Климчук М. М. Бізнес-процеси: еволюція, сутність, класифікація та бізнес-моделювання / М. М. Климчук // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. - 2010. - Вип. 4. - С. 22-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2010_4_5. 2. Шляхи удосконалення бізнес-процесів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.virtual.ks.ua/students/3407-ways-of-improving-business-processes.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання