СУЧАСНІ ВИМОГИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ АВТОМАТИЗАЦІЇ КОНТРОЛЮ ВИТРАТ У МЕДИЧНІЙ СФЕРІ

Автор(и)

  • Р. Уваровський

Анотація

Основною задачею нещодавно створених державних та приватних інноваційно орієнтованих підприємств, що працюють в сфері надання медичних послуг та знаходяться на стадії активного росту, є забезпечення пропускної спроможності надання послуг. Практика свідчить, що кількість напрямків діяльності навіть у невеликих приватних медичних закладахможе становити понад ста, вони є надзвичайно обмеженими у бюджеті для просування медичних послуг. При цьому підприємства на початковій стадії часто можуть працювати у збиток, реінвестуючи грошові засоби для забезпечення перспектив власного зростання. Конкретні приклади демонструють, що за наявності невеликих коштів та зрозумним підходом можна збільшити обсяг продажу послуг та отримати очікувані прибутки [1].Але визначити оптимальні пропорції інвестування та оптимізувати фінансові потоки в цілому буває надзвичайно важко.

Іншими надзвичайно важливими задачами фінансового департаменту таких установ є розрахунок вартості медичних послуг, контроль їх маржинальності та забезпечення стабільних грошових потоків для їх реінвестування. Ефективним інструментом для прийняття управлінських рішень у діяльності медичного закладу є об’єктивна інформація про собівартість послуг.У процесі її розрахунку власник має бути поінформований про всі процеси, що забезпечують надання кожної окремої послуги[1]. Опрацювавши зібрану інформацію, він зможе провести калькуляцію та економічно обґрунтувати ціну, яку встановить на таку послугу.Тому на даному етапі ключовою проблемою підприємств стає відсутність автоматизації основних бізнес-процесів, пов’язаних з контролем фінансових витрат.

За даними дослідження, проведеного виданням «Becker’sHospitalReview», наразі у світі не існує жодного програмного забезпечення для контролю за дохідністю надання послуг державних та приватних медичних підприємств [2]. Ключовою проблемою є відсутність чітких достовірних аналітичних даних по закупівлям, роботі з постачальниками та їх списання під конкретні послуги, що робить неможливим забезпечення передбачуваних грошових потоків для росту.

Для вирішення будь-яких проблем з отримання достовірних даних для аналізування фінансової діяльності підприємства необхідно використовувати спеціалізоване програмне забезпечення. Головними вимогами до правильної роботи такого програмного забезпечення є:

‒                       можливість інтеграції з іншими програмними продуктами підприємства (бухгалтерська система, складська система, система для надання послуг тощо);

‒                       простота у використанні будь-яким користувачем;

‒                       стабільна робота;

‒                       широкі аналітичні потужності.

За допомогою чітких аналітичних даних, які містять дані про всі закупівлі, роботу з контрагентами та партнерами, правильність виконання договірних умов, фінансовий відділ медичного підприємства має можливість співставити дані по усім витратам та доходам в реальному часі. Це дозволяє гнучко адаптуватися до сучасних ринкових потреб, бути конкурентоспроможним, не втрачати грошові кошти.Тому впровадження та застосування державними та приватними медичними закладами інформаційних технологій, що забезпечать отримання, накопичення, зберігання актуальних аналітичних даних по витратами та можливість прийняття оптимальних управлінських рішень на їх основі є важливою передумовою їх стабільної та безризикової роботи.

Література:

  1. Устинов О. В.Приватний медичний заклад: організація та управління [Електронний ресурс]/ О. В. Устинов // Український медичний часопис: актуальні питання клінічної практики [Online]. — Режим доступу: http://www.umj.com.ua/article/18406/privatnij-medichnij-zaklad-organizaciya-ta-upravlinnya.
  2. RizzoE. The supply chain’s role in making or breaking hospitals' margins, competitive edge [Electronic resource] / E. Rizzo // Becker's Hospital Review.— September 30, 2013.— Access mode: http://www.beckershospitalreview.com/hospital-management-administration/the-supply-chain-s-role-in-making-or-breaking-hospitals-margins-competitive-edge.html.

Науковий керівник: к.е.н., доцент Кравченко М.О.

Посилання

Устинов О. В.Приватний медичний заклад: організація та управління [Електронний ресурс]/ О. В. Устинов // Український медичний часопис: актуальні питання клінічної практики [Online]. — Режим доступу: http://www.umj.com.ua/article/18406/privatnij-medichnij-zaklad-organizaciya-ta-upravlinnya.

RizzoE. The supply chain’s role in making or breaking hospitals' margins, competitive edge [Electronic resource] / E. Rizzo // Becker's Hospital Review.— September 30, 2013.— Access mode: http://www.beckershospitalreview.com/hospital-management-administration/the-supply-chain-s-role-in-making-or-breaking-hospitals-margins-competitive-edge.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання