ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

Автор(и)

  • Анна Анатоліївна Мохонько
  • Катерина Тарасенко

Анотація

Атомна енергетика є невід’ємною частиною економічного сектору України. В сучасних реаліях, коли питаннянадходження твердого палива на вугільні ТЕС постали особливо гостро, а країна перед кожним зимовим сезоном шукає додаткові можливості по реверсу газу, атомна галузь є чи не найголовнішою опорою енергетичної безпеки України.

За кількістю ядерних реакторів Україна посідає дев'яте місце у світі та п'яте в Європі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомних електростанцій з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 енергоблоками загальною потужністю в 6000 МВт є найпотужнішою в Європі. У 2016 році відсоток ядерної енергетики склав 52 % від усього виробництва електроенергії в Україні. Найбільша доля припадала на зимовий період. Загальна потужність АЕС склала 13 835 МВт [1].

Перший блок на території України був запущений у роботу ще в 1977 р. Таким чином в роботі знаходиться обладнання, якому уже більше 40 років. Так строк експлуатації першого енергоблоку Рівненської АЕС уже другий раз був продовжений відносно початково запланованого. У таких умовах питання інноваційного розвитку особливо гостро постає в сучасній атомній галузі України.

Підходи до управління інноваційною діяльністю постійно змінюються і розвиваються. Спочатку інновації розглядалися як окремі функціональні області підприємства (функціональний підхід), а процеси організації інноваційної діяльності та управління нею концентрувалися в окремих функціональних підрозділах, зайнятих дослідженнями, проектуванням, конструкторської та технологічної підготовкою виробництва. У процесі освоєння виробництва нових продуктів і технологій між функціональними службами постійно виникали конфлікти. Внаслідок цього відбулася зміна парадигми управління інноваційною діяльністю від функціонального до проектного підходу. Структури управління підприємствами з лінійно-функціональних стали трансформуватися в проектні [2].

Проектний підхід - це такий підхід в управлінні діяльністю підприємства, основним принципом побудови якого є концепція не функцій або процесів, а проекту - створення нового, як правило, одиничного продукту, наприклад, розробка нового виробу, створення і впровадження нової технології, будівництво об'єкта, тощо[3].Проектний підхід дозволяє істотно підвищити ефективність управління інноваційним розвитком підприємства. Він є одним з основних ланок системи управління інноваціями на підприємстві, але не замінює її. Сьогодні дуже багато видів інновацій в різних областях діяльності підприємства реалізуються на базі методології та інструментарію проектного підходу. Реалізація проектних схем часто пов'язана з чималими витратами всіх видів ресурсів і вимагає наявності кваліфікованого персоналу з управління проектами. Тому необхідний чіткий аналіз обгрунтування можливості і доцільності використання методології проектного підходу в якості бази для планування і управління інноваційними процесами. Також необхідно відзначити, що проектне управління інноваціями означає перехід від функціонального до стратегічного мислення керівників і виконавців.Важливо визначити ті завдання, які більш ефективно вирішуються на основі проектного підходу і не поширювати його на ті сфери інноваційної діяльності підприємства, де успіх цілком може бути досягнутий в звичайних умовах.

Одним з головних завдань у підвищенні ролі інноваційного чинника є вдосконалення проектного управління інноваціями. Для цього потрібно більш чітке, прив'язане до цілей управління, визначення типів інноваційних проектів, виявлення залежностей між показниками інноваційного розвитку та показниками конкурентоспроможності, адаптація наявних методів проектного управління до специфіки інноваційного проектування на підприємствах.

Таким чином проектний підхід дозволяє більш точно визначити конкретні потреби підприємства в інноваціях, прискорює процес створення і впровадження інновацій, і, нарешті, націлює інновації на вирішення головного завдання – підвищення конкурентоспроможності підприємстватомної енергетики.

Література:

1. Nuclear Power in Ukraine [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://webcitation.org/6HaC8MJgL

2. Ильина О. Н. Системный подход к управлению проектами в организации / О. Н. Ильина. – М.: Креативная экономика, 2012. – 186 с.

3.КоженкоЯ.В. Современные тренды инновационного развития экономики / Я.В. Коженко. - Уфа: «ОМЕГА САЙНС», 2016. - 108 с.

Посилання

Nuclear Power in Ukraine [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://webcitation.org/6HaC8MJgL 2. Ильина О. Н. Системный подход к управлению проектами в организации / О. Н. Ильина. – М.: Креативная экономика, 2012. – 186 с. 3.КоженкоЯ.В. Современные тренды инновационного развития экономики / Я.В. Коженко. - Уфа: «ОМЕГА САЙНС», 2016. - 108 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання