СУТНІСТЬ ТЕХНІЧНОГО ПЕРЕОСНАЩЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Автор(и)

  • Анна Грозовська

Анотація

Технічне переоснащення набуває все більшої актуальності для виробництв в умовах сучасної ринкової економіки. Конкуренція на ринку з кожним роком стає більш жорсткішою і вимагає від виробника зміцнення своїх позицій у різних аспектах. Зокрема, важливим моментом стає необхідність здійснення технічного переоснащення. Завдяки його впровадженню пришвидшується процес виробництва, знижуються витрати та підвищується якість продукції. Саме завдяки кращої якості може підвищитися попит на продукцію підприємства.

Почнемо з того, що таке технічне переоснащення. За наказом від 06.09.2010р. № 270технічне переоснащення визначається як комплекс заходів, який здійснюються за відсутності розширення виробництва, що направлені на підвищення технічного та економічного рівня деяких виробництв, цехів на основі впровадження новітніх технологій, обладнання, автоматизації виробництва, оновлення та заміни застарілого обладнанняз метою підвищення ефективності виробничого процесу, покращення виробничих потужностей, розширення асортименту та покращення якості продукції, що в свою чергу підвищить продуктивності праці, зниження кількості використаних матеріалів і собівартості продукції, економії ресурсів [1].

Технічне переоснащення можна класифікувати за різними ознаками, зокрема залежно від масштабів оновлення активної частини основних засобів розрізняють наступні види:

1.Малетехнічне переоснащення – модернізаціядіючоїтехніки,заміна невеликоїчастинизастарілогообладнання,увиробництвовпроваджується невелика кількість нового обладнання.

2. Середнє технічне переоснащення - механізація й автоматизація процесу виробництва,впроваджуєтьсяпрогресивнеобладнання,замінюютьсягрупи фізично і морально застарілого обладнання.

3.Повне технічне переоснащення – комплекснеоновленняпереважної частини парку обладнання, що, як правило, зумовлюється високим фізичним та моральним зносом обладнанняабопереходомнапринциповонову технологію виготовлення продукції [2].

У наш час при видозміні суспільного виробництва існують певні чіткі тенденції поступального розвитку технічної та технологічної основи підприємств, що відносяться до виробничої сфери. Найважливішими з них є:

1) впровадження інновацій в наукомісткі сфери виробництва та фундаментальність втілюваних знань;

2) застосування сучасних інформаційних технологій для оновлення застрарілого устаткування;

3) зміцнення техніко-технологічної бази на підприємстві;

4) забезпечення технічної цілісності засобів праці;

5) впровадження автоматизації технічних засобів та виробництва вцілому, зменшення серійності [3].

Технологічне переоснащення є важливим аспектом інноваційної діяльності підприємства, оновлення основних технологічних фондів дає змогу модернізувати виробництво, зробити його більш сучасним. Дане оновлення має різні форми втілення та кількість залучених коштів, тому підходить майже для будь-яких виробничих підприємств, що працюють в умовах сучасних ринкових відносин.

Як висновок можна сказати, що дана проблема важлива для нашого часу, це зумовлено тим, що науково-технічний процес не стоїть на місці, інновації в сфері технологічного обладнання не закінчуються і з кожним роком процес їх створення прискорюється. Саме тому підприємства повинні постійно оновлювати технічно-виробничу базу для підвищення конкурентоспроможності.

Література:

1. Наказ від 06.09.2010р. №270 «Про затвердження Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів» [Елетронний ресурс]. ̶ Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0954-10

2. ЛяшенкоО. Методикатехніко–економічногообґрунтування інвестиційних проектівреконструкціїітехнічного переоснащення таїї вдосконалення / О. Ляшенко // Банківська справа. – 2007. – № 2. – С. 52–60.

3. Іванілов О.С. Економіка підприємства: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О.С. Іванілов — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 728 с.

Науковий керівник:к.е.н., доцент Гук О.В.


Посилання

Наказ від 06.09.2010р. №270 «Про затвердження Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів» [Елетронний ресурс]. ̶ Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0954-10 2. ЛяшенкоО. Методикатехніко–економічногообґрунтування інвестиційних проектівреконструкціїітехнічного переоснащення таїї вдосконалення / О. Ляшенко // Банківська справа. – 2007. – № 2. – С. 52–60. 3. Іванілов О.С. Економіка підприємства: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О.С. Іванілов — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 728 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання