ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

  • Андрій Юрійович Басевич НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", Ukraine
  • Вікторія Вікторівна Дергачова НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського",

Ключові слова:

Глобалізація, глобалізаційні процеси, міжнародний бізнес, міжнародні компанії, концепція глобалізації, інтеграція країн

Анотація

АНОТАЦІЯ: У роботі подані результати дослідження щодо впливу глобалізації на розвиток міжнародного бізнесу. Проаналізовано вплив глобалізаційних процесів на світовий експорт як частку ВВП та обсяг прямих іноземних інвестицій у виробничі фонди. Приведені фактори впливу концепції глобалізації на міжнародне ділове життя та діяльність міжнародних компаній. 

За своєю сутністю глобалізація є більш тісною інтеграцією країн і народів світу, яка викликана скороченням витрат на транспорт і зв’язок, а також руйнуванням штучных бар’єрів на шляхах руху товарів, послуг, капіталу, знань, людей. Глобалізація є загальним, об’ємним терміном для цілого ряду складних економічних, соціальних, технологічних, культурних і політичних змін, та розглядається як посилення взаємозалежності, інтеграції та взаєімодії між людьми і компаніями в різних точках.

Міжнародний бізнес відноситься до широкого спектру бізнес-діяльності, яка здійснюється за межами національних кордонів. На міжнародному рівні глобалізація світової економіки та відмінності між країнами розглядаються як можливості та як виклики для бізнес-середовища. Глобалізація в економічній, соціальній і політичній сферах знаходиться на підйомі з 1980-х років, отримавши імпульс після закінчення Холодної війни між СРСР та США. 

Процеси глобалізації прискорились в останні 25 років. Протягом усього періоду світова економіка демонструє зростання: світовий експорт, як частка ВВП, збільшився з 20,4% у 1993 році до 29,5% за підсумками 2015 року [1]. За цей самий період загальносвітовий ВВП збільшився з 25,8 трлн. дол. США до 74,2 трлн. дол. США. [2]

Ще одним показником, який демонструє стрімке зростання глобалізаційних процесів є обсяг прямих іноземних інвестицій у виробничі фонди: фабрики, обладнання, землю. За даними Світового Банку, у 1993 році обсяг прямих іноземних інвестицій складав 211,8 млрд. дол. США, а у 2015 – 2,2 трлн. дол. США [3]. Тобто, зростання стало десятикратним, тоді як світовий ВВП зріс майже у три рази. Найбільші потоки прямих іноземних інвестицій проходять між промислово розвиненими країнами.

Глобальні сили впливають на попит, пропозицію, міжнародну конкуренцію на ринках, ставлення компаній до світових проблем, призводить до демографічних і політичних змін. Наразі будь-які зміни у світових розкладах, навіть відносно незначні, відбиваються на діяльності всього міжнародного бізнесу. Ті, хто не може пристосуватись до цього, рано чи пізно втрачають свої позиції та починають вести боротьбу за виживання. І навпаки, компанії, які сприймають глобалізацію як засіб перетворення можливостей у стратегії, які вчасно реагують на ринкові зміни, більш ефективно мають справу з загрозами зовнішнього середовища.

Концепція глобалізації стала основним фактором міжнародного ділового життя та впливає на міжнародний бізнес в наступних напрямках: посилення конкуренції у якості, вартості, ціні, адаптації продукції і послуг; підвищення рівня знань та технологій; збільшення можливостей для зростання за рахунок великої кількості галузей та ресурсів; зростання рівня іноземних інвестицій; економія за рахунок ефекту масштабу; можливість більш ефективного вибору місця розташування бізнесу через скорочення бар’єрів; інформація стала найціннішим фактором виробництва та може легко передаватись; збільшення кількості злиттів, поглинань та зареєстрованих спільних підприємств через легкість ведення бізнесу; поява та розвиток аутсорсингу; стратегічний менеджмент, та зокрема маркетинг, найчастіше виходять на перший план; мультинаціональний менеджмент потребує розвитку розвитку навичок управління персоналом.

Глобалізація впливає на всі аспекти діяльності міжнародних компаній: промисловий (поява світового ринку виробництва і більш широкого доступу до ряду зарубіжних продуктів), фінансовий (поява світових фінансових ринків, спрощення доступу до зовнішнього фінансовування), економічний (існує глобальний спільний ринок, який працює на основі свободи обміну товарів і послуг), політичний (уряди регулюють відносини між державами та гарантують права та можливості для власних громадян), інформаційний (збільшення інформаційних потоків).

У якості висновка можна сказати, що поняття «глобалізація» є дуже багатогранним. Воно фокусує увагу на процесах, які перетворюють світ у едіну глобальну систему. Власне глобалізація являє собою факт сучасного існування. Цей процес є безповоротним, він є природним ходом світового розвитку, щі своїми позитивними та негативними сторонами. 

Науковий керівник: д.е.н., професор Дергачова В.В.

Біографії авторів

Андрій Юрійович Басевич, НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

студент групи УЗ-61м

Вікторія Вікторівна Дергачова, НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

Доктор економічних наук, професор

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів