ТЕХНОЛОГІЯ БЛОКЧЕЙН ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Автор(и)

  • К Г Мельник
  • Ю П Воржакова

Ключові слова:

блокчейн, ефективність, управління

Анотація

«Сьогодні безліч людей створюють продукти, а не компанії. Компанія є живим організмом. Ви повинні хотіти побудувати організацію, де кожен відчуває себе членом команди, знає, що компанія розуміє їх роль»- Естер Дайсон, американська підприємниця, інвестор [3].
На тлі сучасного розвитку інновацій постає важливе питання швидкого пристосування компаній до зовнішніх змін. Однією з найважливіших складових ведення підприємницької діяльності є управління персоналом. Вирішуючи питання підвищення ефективності даного процесу, було розглянуто можливість інтеграції блокчейн-технології [4] у вже існуючі системи по управлінню кандидатами (ATS) [2], системи планування ресурсів підприємства (ERP), або системи управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM).
Подальші дослідницькі роботи в цій галузі мають важливе значення як для практичного використання, так і для наукового обґрунтування. Це пов’язано з необхідністю підприємств підтримувати власний рівень конкурентоспроможності як в межах внутрішньому ринку, так і на міжнародній арені.
Не менш важливою передумовою для впровадження технології блокчейн постає необхідність забезпечення конфіденційності та надійності збереження інформації. Саме тому, одним зі шляхів підтвердження правдивості, безпечності та прозорості даних є дублювання усіх важливих документів у власний закритий реєстр.
Основним завданням при аналізі є визначення рівня впливу застосування блокчейну в автоматизованих системах на підвищення ефективності управління в цілому.
Було зазначено такі переваги використання даного інноваційного рішення:
1. Ведення прозорого обліку фінансів, а саме заробітних плат, премій та винагород, у єдиній зручній системі, без можливості підміни інформації про розмір, дату та деталі оплат.
2. Автоматизація процесів прийняття управлінських рішень шляхом впровадження електронно-цифрового підпису, з дублюванням зразків підписів у блокчейні, задля унеможливлення підробки.
3. Забезпечення функції контролю з використанням FaceID на блокчейні, для ідентифікації та занесення часу прибуття кожного працівника. Це допоможе фіксувати можливі запізнення та підвищити рівень дисциплінованості в компанії.
4. Ведення закритого блокчейн-реєстру з договорами, контрактами та іншою документацією. Такий підхід дозволить надійно зберігати дані та унеможливить підміну.
5. Спрощення процедури взаємовідносин з партнерами, адже блокчейн гарантує прозорість та надійність проведення операцій.
6. Уникнення корупції в усіх проявах.
7. Підвищення рівня лояльності кандидатів та клієнтів [1], за допомогою відкритої системи, де можна дізнатися достовірні новини та інформацію про компанію.
Дослідивши приклади успішного впровадження технології блокчейн у різних сферах діяльності, було зазначено, що створення подібної системи є доцільним та достатньо перспективним напрямком. Впровадження новітніх технологій, таких як блокчейн, може сприяти більш ефективному управлінню як персоналом, так і компанією.
Подальшими перспективними дослідженнями в даному напрямку можна виділити наступні: аналіз питань ефективності управління персоналом у міжнародній практиці, впровадження системи з огляду на інноваційний прогрес, обґрунтування або спростування можливості впровадження даної системи з врахуванням законодавчо-правової бази країни, де планується реалізація такого підходу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-12

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки