ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ

Автор(и)

  • Олена Миколаївна Савицька
  • Марія Іванівна Гафтуняк

Анотація

У науковій економічній літературі приділено значну увагу до підходів щодо визначення економічної суті понять: «економічна стійкість підприємства» та «фінансова стійкість підприємства». Це, передусім, зумовлено особливістю визначення «фінансової стійкості» та ототожненням і спорідненням даного терміну з поняттями: «фінансовий стан», «фінансова безпека», «економічна стійкість», «економічна безпека». Доцільно розмежувати сутність понять «економічна стійкість» та «фінансова стійкість» [1, с. 33]. Економічна стійкість є комплексним поняттям, що об’єднує наступні складові: виробничу, фінансову, організаційно-управлінську, соціальну, екологічну. Крім того, для кожного конкретного підприємства, складові економічної стійкості (окрім фінансової стійкості) визначаються індивідуально, в залежності від: галузі, в якій працює підприємство, його розміру, відносної частки ринку, яке займає підприємство. Вважають за необхідне те, що для кожного суб'єкта господарської діяльності першочерговим є завдання забезпечення фінансової стійкості. Тому, поняття «економічна стійкість» не можна ототожнювати лише з фінансовою складовою. Хоча вона відіграє велику роль у діяльності підприємства, економічна стійкість є ширшим поняттям. Поняття «фінансова стійкість» у науковій економічній літературі зіставляють з визначенням «фінансової безпеки». Ці категорії доцільно розглядати у взаємозв’язку, адже їх загальними характеристиками є забезпечення стабільного фінансового стану підприємства. Також слід зазначити, що фінансова стійкість може виступати і як передумова фінансової безпеки підприємства, так і її результатом [2, с. 41].

Для забезпечення нормального рівня  фінансової стійкості досліджуваного підприємства (ПАТ «МХП» [3]), необхідна реалізація наступного плану заходів: 1. Підвищення окремих показників фінансової стійкості (коефіцієнт незалежності, коефіцієнт маневреності власного капіталу) та зниження фінансової залежності від позикових коштів і мінімізація фінансового ризику; 2. Підвищення показників платоспроможності (коефіцієнта поточної ліквідності та забезпечення позитивного значення робочого капіталу); 3. Зростання основних показників рентабельності.

Вважаємо за доцільне: для здійснення запланованих заходів покращення показників фінансової стійкості, платоспроможності та рентабельності, вище зазначеного досліджуваного підприємства: збільшити обсяг власного капіталу; забезпечити прибутковість діяльності підприємства; знизити суму поточних зобов’язань з одночасним коригуванням інших основних економічних показників, що є взаємопов’язаними, оскільки при забезпеченні прибутковості діяльності підприємства, в свою чергу, буде збільшуватись вартість нерозподіленого прибутку у складі власного капіталу компанії. За наявності власних фінансових ресурсів, компанія матиме можливість вчасно погашати поточні зобов’язання та зменшувати кредиторську заборгованість. Крім того, на основі проведеного дослідження вважаємо за доцільне необхідність впровадження інтегрованої ERP-системи (компанії SAP). Наприклад, найбільша словенська компанія «Perutnina Ptuj» за допомогою впровадження та рішень SAP, отримала наступні переваги: зниження операційних витрат; зниження витрат на підтримку виконання бізнес-процесів завдяки їх уніфікації та моніторингу, уніфіковану інформаційну систему [4].

Визначено передумови впровадження SAP для досліджуваного підприємства (ПАТ «МХП»):

1. Глобальні: розвиток Інтернету та його проникнення в усі сфери бізнесу і повсякденне життя населення; укладання угод через Інтернет у сфері бізнесу; оперативне вирішення наявних проблем на підприємствах за рахунок розвитку світових інформаційно-комунікаційних технологій та програмного забезпечення, тощо.

2. Стратегічні: реалізація стратегії розвитку підприємства (ПАТ «МХП») як міжнародної компанії; збільшення обсягу і асортименту виробництва продукції, удосконалення оперативного управління;

3. Внутрішні: висока потреба в оперативній і об’єктивній інформації для спеціалістів та керівників різних рівнів управління в компанії.

 

Посилання

Безугла Т. В. «Економічна стійкість» та «фінансова стійкість». Молодий вчений. 2014. № 3(06). С. 32–34. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2014_3%2806%29__8.

Шуміло О. С. Взаємозв'язок категорій «фінансова безпека підприємства» і «фінансова стійкість підприємства». Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. Запоріжжя, 2017. Вип. 2(2), – С. 38–42. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evzdia_2017_2(2)__9.

ПАТ «МХП» : офіційний сайт. URL: http://www.mhp.com.ua/uk/operations/poultry.

Компанія «Perutnina Ptuj» : офіційний сайт. URL: http://www.perutnina.rs/sr/domov.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки