ЗАГРОЗИ ТА ВИКЛИКИ МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • Світлана Олександрівна Тульчинська Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет ім. Ігоря Сікорського»,
  • Владислав Віталійович Багрій Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет ім. Ігоря Сікорського»,

Анотація

В наш час ми можемо спостерігати стрімкий розвиток економіки, як внутрішньому, так і зовнішньому ринках. Це пов’язане з тим, що на ринку збільшується обсяг старих продуктів та з’являються нові. В зв’язку з радикальними  змінами, які відбуваються в таких сферах як: економіка, політика, інформаційний простір, виробництво, торгівля і так далі, людство пристосовуючись до змін, перейшло від інтернаціоналізації господарства до глобалізації всіх сфер суспільного життя. Глобалізація - це процес, завдяки якому рішення і дії людей в одній частині світу, впливають на окремих людей або групи людей в усьому світі. В кінці ХХ на початку XXI ст. глобалізація як економічний процес почала розвиватись ще швидше, тому всі процеси, пов’язані з нею, почали впливати не тільки на соціальний і економічний стан країн, але й загалом на їх історичну долю [1].

В цілому можна зазначити, що глобалізація економічної діяльності є однією з головних тенденцій в розвитку сучасного світу. Це впливає не лише на економічне життя, але й тягне за собою політичні, соціальні і навіть культурно-цивілізаційні наслідки та загрози.

На даний момент глобалізація - незавершений процес. Це призводить до маси економічних загроз. Однією з них є загроза міжнародному бізнесу в умовах глобалізації. Так наприклад, якщо ми спостерігаємо зміни в обробній промисловості та сфері послуг, то галузі, які отримують переваги від зовнішньої торгівлі, і галузі, пов’язані з експортом, відчувають більший приплив капіталу і кваліфікованої робочої сили. Саме тому ряд інших галузей значно програє від глобалізаційних процесів. Це призводить до великих втрат конкурентоспроможності. Зростає відкритість та доступність ринку.

Також величезною проблемою для успішної глобалізації є деіндустріалізація економіки. Деіндустріалізація має негативні наслідки. Основним з них є: зниження ролі оборотної промисловості. Це призводить до того, що домінуючою сферою стає сфера послуг, або фінансово-кредитна сфера. В наслідок цього ми спостерігаємо зниження зайнятості в обробних галузях.

Також, загрозою для міжнародного бізнесу в умовах глобалізації є глобалізація, пов’язана з помітним збільшенням розриву в рівнях заробітної плати кваліфікованих і менш кваліфікованих працівників, а також із зростанням безробіття серед останніх. Під глобалізацією світового господарства розуміють процес посилення взаємозв’язку національних економік країн світу, що знаходить своє вираження в утворенні світового ринку товарів і послуг, фінансів; становленні глобального інформаційного простору, перетворенні знання в основний елемент суспільного багатства, тощо [2].

Ще однією важливою проблемою на фоні глобалізації є регіоналізація світового господарства. Це зумовлено тим, що виникають регіональні коаліції країн, які мають спільну мету - забезпечення сприятливих умов, що до реалізації міжнародного співробітництва в регіональному масштабі. Це призводить до мультиплікаційного ефекту. Тобто угрупування може ефективно реалізовувати свої стратегічні інтереси на міжнародному ринку завдяки спільній співпраці.

Також, підприємство в умовах глобалізації може відкрити філію за кордоном. Слід зазначити, що між філією та головною компанією немає якоїсь конкуренції, адже вони доповнюють одне одного. Це призводить до швидшого розвитку компанії, оскільки відкриття філії можливе не тільки за свій власний рахунок, а й за допомогою іноземних інвесторів. Бувають випадки коли філія стає успішнішою ніж головна компанія. Це може бути зумовлено географічними, економічними, політичними факторами місця, чи країни, де знаходиться дочірна компанія. Такі зв’язки допомагають долучити більшу кількість партнерів, що є дуже важливим фактором у розвитку компанії. Але при цьому можливі й певні загрози для головної компанії, при таких умовах успішності філії [3].

Також, важливою загрозою, на яку слід звернути увагу в умовах глобалізації є мобільність робочої сили. В наш час можливий вільний обмін товаром, послугами, капіталом, але в меншій кількості це стосується робочої сили. Це призводить до того, що компанії не можуть долучити до роботи спеціалістів з інших країн і таким чином відбувається застій в тій чи іншій сфері, тобто це призводить негативних наслідків. Саме тому в державах вводиться певний контроль над вільним переміщенням робочої сили.

Отже, необхідно зазначити, що сучасні умови розвитку економіки відбувається в умовах глобалізації, що має як позитивний так і негативний вплив на економічний розвиток країни.

Посилання

Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т. 1. / Редкол.: С. В. Мочерний (відп. ред.) та ін. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2000. – 864 с.

Внутрішній економічний механізм підприємства: навч. пос. / Круш П. В. Та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 206 с.

Тульчинська С. О. Заходи подолання проблем національних підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності / С. О. Тульчинська, С. О. Кириченко, А. В. Бут // Агросвіт. – 2017. – № 24. – С. 44-48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів