ЛОГІСТИКА ТА УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАВОК: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД

Автор(и)

  • Вікторія Чорній канд. екон. наук, старший викладач,
  • Анастасія Олексіївна Грушка Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Україна

Анотація

Разом з ринковими змінами економіки в наш щоденний обіг на повних правах увійшов термін «логістика». В сучасних умовах, підприємствам, для того, щоб домогтися успіху і досягти значних фінансових результатів, вже недостатньо просто використовувати маркетинг, потрібне застосування кардинальних та сучасних, а головне ефективних способів і методів управління різноманітними потоковими процесами, таких як логістика. Логістика - це важлива функція, так як менеджерам необхідно забезпечити переміщення цих матеріалів настільки ефективно і продуктивно, наскільки це можливо [1, с.8]. Мета логістики як практичної діяльності - створення даних систем і забезпечення їх функціонування [2, с.15].

Майже кожне підприємство рано чи пізно стикається з проблемами дефіциту ресурсів, тоді більшість компаній вдаються до додаткових джерел, несучи при цьому певні витрати. Однак перш ніж звертатися до цих сторонніх джерел, необхідно у повній мірі використати внутрішні резерви підприємства. Одним з таких результативних способів виявлення додаткових резервів бізнесу є створення логічної системи, в основі якої лежить ефективний ланцюг поставок. Управління ланцюгами поставок є цілісною системою ведення бізнесу, що об'єднує в собі важливі організаційні принципи і можливості сучасних інформаційних технологій. Можна стверджувати, що управління ланцюгами поставок являє собою процес організації планування, реалізації та контролю потоків сировини, матеріалів, виробленої продукції, а також забезпечення ефективного і швидкого обслуговування за рахунок отримання необхідної інформації про місце знаходження та переміщення товару. Це не просто нове втілення старих ідей при поєднанні кооперації та спеціалізації. Можливість удосконалення цих ідей з'явилася з розвитком науки та комп’ютерних технологій для ефективної координації спільної діяльності підприємств. Тому на сьогодні, саме кооперація і координація є фундаментом управління ланцюгами поставок [2, с.18].

Дослідження вітчизняного ринку програмних продуктів показує, що сам ринок розділений на два основних напрямки: продукти українських розробників і товари західного походження. Що стосується продуктів західних розробників, то найбільш популярними і такими, які користуються попитом на вітчизняному ринку є системи Renaissance, Axapta і ряд інших. Якщо розглядати детальніше: система Renaissance спрямована на утримання, використання та аналіз інформації компанії за різними напрямками; Axapta, у свою чергу, дає можливість компанії відстежувати весь процес продажу виробів від видачі пропозиції до отримання виписки рахунку на поставку продукції, а також дає можливість вести розрахунок запасів на складах для виконання замовлення. Вітчизняні розробники бачать в управлінні ланцюгом поставок одну з найголовніших цілей підприємства, у зв'язку з чим, вони розробляють продукти, здатні впроваджуватися в загальну систему управління підприємством. Для українських продуктів типове виділення саме фінансової діяльності підприємства і бухгалтерський звіт.

На сьогодні, за визнанням багатьох провідних вітчизняних і зарубіжних фахівців, управління ланцюгами поставок, за допомогою системи Supply Chain Management (SCM), є одним з найефективніших способів управління комерційними структурами, що дозволяють істотно підвищити конкурентоспроможність організації [3, с.111].

Пошук нових шляхів взаємодії з партнерами по ланцюгах поставок має як для організації так і для всієї країни важливе значення, так як всі, хто є учасником ланцюга поставок, повинні співпрацювати і детально контролювати планування, прогнозування, виробництво, розповсюдження і доставку продуктів.

 

Біографія автора

Анастасія Олексіївна Грушка, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

Студентка І курсу групи УЗ-71

Посилання

Уотерс Д. Логистика. Управление цепью поставок: Пер. с англ. – М.: ЮНИТИ-ДАНА,2003. – 503 с.

Гаджинский А.М. Основы логистики: Учебное пособие. - М.: Маркетинг, 1996.

. Щербаков В.В. Логистика в свете современных тенденций развития бизнеса // Коммерция и логистика: Сборник научных трудов. Вып. 7 – СПб.: Изд-во СПбГУЭФ, 2007. – С. 232.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід