ВИЗНАЧЕННЯ, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Катерина Андріївна Заріпова ІП "Хоневелл Україна",

Анотація

Важко переоцінити важливість інформаційного забезпечення у сучасному світі. Інформація нині є логістичним виробничим фактором. Завдяки їй може скоротитися складування, також вдається прискорити транспортування.

Необхідною умовою узгодженої роботи всіх ланок логістичної системи є наявність інформаційних систем, які подібно центральній нервовій системі швидко і економічно підводять потрібний сигнал до потрібної точки в потрібний момент. Інформаційне забезпечення логістичного управління є однією з найбільш важливих і актуальних проблем, яку досліджують такі видатні вчені як Т.В. Алесинська, ДоналдДж. Бауэрсокс та ДейвидДж. Клосс.

Логістичні інформаційні системи – автоматизовані системи управління логістичними процесами, гнучкі структури, що складаються з апаратного забезпечення, програмного забезпечення, методів кодування інформації, інтерфейсу користувача, та використовуються на підприємстві з метою управління логістичними процесами. Логістичні інформаційні системи відрізняються як своїми функціональними, так і підсистемами, що їх забезпечують [3, с. 87].

  Інформаційні системи в логістиці сприяють управлінню матеріальними потоками не тільки на рівні окремого підприємства, а й на території регіонів, країн і навіть групи країн.Відповідно до концепції логістики, інформаційні системи, які належать до різних груп, інтегруються в єдину інформаційну систему. В цілому переваги інтегрованих інформаційних систем можна сформулювати так [3]:

зростає швидкість обробки інформації;

зменшується кількість помилок в обліку;

зменшується обсяг непродуктивної, “паперової” роботи;

поєднуються раніше розрізнені інформаційні блоки.

  Щодо функцій ЛІС, з технічної точки зору, інформаційна система призначена для виконання двох головних функцій: обробки та передачіданих. Докладніше про функції,які повинна виконувати логістичнаінформаційна система, утабл. 1.

Таблиця 1

Функції ЛІС

Функція

Зміст функції

Планування

 Прогнозування попиту, надання інформації для стратегічного планування та планування логістичних бюджетів, планування продажів (маркетинг)

Координація

Складання графіків виробництва, виявлення та максимальне зниження ризиків

Моніторинг та контроль проходження логістичних операцій

Контроль за виконанням логістичних бюджетів на поквартальній основі, реалізація системи оперативного управління підприємством по ключовим показникам (собівартість, структура витрат, рівень прибутковості)[2 ,с 41]

 

При раціоналізації логістичних процесів увага звертається на інформаційний потік, за допомогою якого планують матеріальний потік, керують ним і контролюють його. Поліпшення інформатики й організації часто може принести більший ефект, ніж технічні інновації [4, с. 57]. Подальше вивчення переваг впровадження логістичних інформаційних систем на вітчизняних підприємствах може бути предметом подальших наукових праць. 

Науковий керівник: к.е.н., доцент кафедри Пічугіна М.А.

Посилання

Ларіна Р. Р. Логістика: Навч. посіб. / Р.Р. Ларіна – Донецький держ. ун-т управління. – Донецьк: ДонДУУ, 2006.

Дудар Т. Г., Волошин Р. В. Основи логістики. Навч. посіб. -К.: Центр учбової літератури, 2012.

Кальченко А. Г. Логістика: навч. посібник / А. Г. Кальченко, В. В. Кривещенко. – 2-ге вид. – К. : КНЕУ, 2008.

Логістика: Теорія та практика: Навч. посіб. / [Кислий В. М., Біловодська О. А., Олефіренко О. М., Смоляник О. М.] – К.: Центр учбової літератури, 2010.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід