ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Юлія Іванівна Менько
  • Ганна Михайлівна Дергачова канд. екон. наук, ст.викладач Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститутімені Ігоря Сікорського» м. Київ, Україна,

Анотація

Сьогодні транспортно-логістичні перевезення - це одна з найголовніших складових потокових процесів на підприємстві, що займається зовнішньоекономічною діяльністю. Від їх роботи в значній мірі залежить ефективне функціонування зовнішньоекономічної сфери будь-якої країни. Витрати на доставку товарів включаються в ціну товару прямо або проявляються в ній в непрямому вигляді і складають чималу частину в структурі витрат в процесі ЗЕД підприємства. Транспорт повинен забезпечити ритмічність, регулярність, надійність і швидкість доставки товарів від виробника до покупця в обумовлені терміни без втрат і псування з мінімальними витратами. Транспортний процес характеризується складом його суб'єктів і системою відносин, в які вони вступають між собою. Його учасники - виробники, замовники, покупці продукції, транспортні підприємства пов'язані між собою комплексом економічних, комерційних і правових відносин, регульованих національним, міжнародним законодавством і що склалися у світовій практиці звичаями.Розглядаючи шляхи удосконаленнятранспортно-логістичних процесів, потрібно акцентувати увагу на оптимізацію витрат, пов’язаних із переміщенням вантажів.[1]

Ефективним було б розглянути співпрацю підприємств, що займаються ЗЕД з підприємствами, у яких діяльність пов’язана виключно з вантажоперевезеннями. А саме для того, щоб оптимізувати витрати на перевезення та забезпечити рівень задоволеності кінцевих споживачів.

Так, сьогодніє безліч компаній, що пропонують програмне забезпечення, за допомогою якого можна вести облік і контроль перевезень та документообіг між замовниками, управляти процесом доставки вантажу, а також оптимізувати маршрути.

Лідерами серед впровадження програм автоматизації транспорту є:SAP TransportationManagement (SAP TM),AXELOT «AXELOT: TMS Управління транспортом і перевезеннями» та CargoCRM, 1С, TransTrade, що є прикладом нової сучасної логістики.

За кордоном, компанії, які займаються транспортними перевезеннями вантажів, не перше десятиліття впроваджують і експериментують нові методи оптимізації діяльності і відкриття в сфері сучасної логістики. Все це веде до зниження загальних витрат і дозволяє зробити цей процес більш оптимальним і ефективним. Варто переймати цей досвід компаніям для підвищення конкурентоспроможності та вдосконалення своєї діяльності [2]

Автоматизація інформаційних потоків, які супроводжують вантажні потоки - це один з найбільш істотних технічних компонентів логістики. Надалі перспективи розвитку транспортної логістики полягають в заміні паперових перевізних документів електронними.

Планування маршруту, організація перевезення аж до деталей процесу, чітка узгодженість між функціонуванням учасників транспортування, управління потоками фінансів та інформації –це те, що необхідно успішній транспортній компанії для здійснення грамотної логістичної політики [3]

Також важливим та ефективним кроком будуть зміни в кращий бік у законодавчій та нормативно-правовій базі. Їх зміна позитивно відіб'ється на швидкості митного оформлення, а також з’явиться можливість оптимального забезпечення тарифних ставок на транспортні вантажоперевезення.

Ще однією необхідною складовою для удосконалення транспортно-логістичних процесів у зовнішньоекономічній діяльності підприємства є внесення кардинальних змін в технічну базу транспортних перевезень, а також в термінальні технології. Органам, які контролюють логістичні процеси слід надати всю важливу інформацію про пересування транспорту онлайн, оповіщати про події на дорогах, які можуть будь-яким чином вплинути на транспортування. Отже, безпека при транспортуванні буде значно підвищена.

Таким чином, найактуальнішими на сьогоднішній день можна вважати такі способи вдосконалення транспортно-логістичних процесів як використання сучасного програмного забезпечення, поліпшення нормативно-правової бази транспортної логістики, зміни в термінальній технології вантажопереробки та використання нових інформаційних технологій на транспорті.

 

Посилання

TLookup – Електронний ресурс – [Режим дступу] - http://www.tlookup.ru

Белозерцева Н.П. Исследование логистического потенциала морских портов Дальнего Востока / Н.П. Белозерцева, К.А. Бобровник // Проблемы современной экономики. – Новосибирск, 2014. – №22–2. – С. 118–122.

Белозерцева Н.П. Динамика основных показателей транспортной отрасли Дальнего Востока / Н.П. Белозерцева, М.С. Ярайкина // Науковедение. – 2013. – №2 (15). – С. 3-10

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід