ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ТА СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ

Автор(и)

  • Юлія Анатоліївна Касянчук студент Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» м. Київ, Україна,

Анотація

Успішна робота підприємства та успішна реалізація стратегії його розвитку має враховувати не тільки результативність, а також й ефективність ведення господарської діяльності. Для того щоб бути високоефективної протягом тривалого періоду часу, щоб вистояти та досягти реалізації своєї стратегічної мети, робота будь-якого підприємства повинна бути одночасно результативною та ефективною.

Передумовою виникнення необхідності в раціональному та ефективному веденні підприємством господарської діяльності, з одного боку, виступає проблема обмеженості виробничих ресурсів, а з іншого - потреба у постійному зростанні результативності його діяльності. Безпосередньо ефективне використання у своїй діяльності наявних виробничих ресурсів дає можливість задовольняти максимальну кількість потреб виробничого підприємства та отримувати запланований результат господарської діяльності [2, с. 124].

Поняття ефективності на рівні підприємства характеризує взаємозв’язок між обсягом отриманого результату (прибутку) та кількістю витрачених або інвестованих у виробничу діяльність ресурсів. Зростання рівня ефективності можна досягнути за допомогою залучення меншого обсягу ресурсів для досягнення такого ж результату, або збільшення обсягів випуску продукції з використанням такої ж самої кількості виробничих ресурсів для досягнення зростання результату господарської діяльності [1, с. 124].

Отже, ефективність діяльності підприємства – це узагальнена оцінка кінцевих результатів використання фінансових та трудових ресурсів, оборотних та необоротних активів, а також нематеріальних активів протягом визначеного періоду часу.

Загальний механізм встановлення ефективності характеризується як співвідношення отриманого результату до загальної кількості витрачених ресурсів.

При визначенні рівня ефективності виробництва варто мати на увазі, що сукупність ресурсів, які визначають ефективність не є незмінними. За певних у мов їх перелік може бути доповнений іншими факторами.

Характеристика ресурсів, що забезпечують ефективну господарську діяльність та результативність їх використання, визначаються цілою системою економічних показників роботи підприємства. Для узагальнення показників та результативності роботи підприємства на практиці використовують як абсолютні, так і відносні показники.

Абсолютні величини характеризують розміри показників діяльності підприємства у трудових, натуральних та вартісних вимірниках.

Відносні величини описують розмір певного показника, котрий визначається як кількісне співвідношення між певними показниками (частка, коефіцієнт, відсоток, пункт тощо). Відносна величина характеризує: 1) у скільки розмір одного показника менший або більший за розмір іншого показника; 2) яку частку від першого становить другий показник; 3) скільки одиниць одного показника припадає на одиницю іншого [3, с. 154].

Було зроблено висновок щодо результату роботи підприємства, що визначається рівнем ефективності діяльності: абсолютним обсягом отриманого прибутку та обсягом прибутку, що припадає на одиницю використаних під час проведення діяльності ресурсів. Прибуток підприємства та йог відносний показник – рівень рентабельності є головними узагальнюючими показникам роботи підприємства, що характеризують результативність господарської діяльності підприємства. Рівень прибутковості підприємства значним чином залежить безпосередньо від того як забезпечена економічна віддача ресурсів та на скільки досягається прибутковість підчас формування його витрат. Постійно співвідносити доходи та витрати є головним завданням кожного підприємства та його керівників.

 

Науковий керівник: к.е.н., доц. Малик І.П.

Посилання

Афанасьєв, М. В. Економіка підприємства [Текст] : навч.-метод. Посібник / М. В. Афанасьєв. – Х. : ВД « Інжек «, 2014. – 410 c.

Макаренко О. І. Критерії економічної ефективності роботи підприємства в умовах антикризового управління / О. І. Макаренко // Актуальні проблеми економіки. – 2016. – № 7 – С. 121– 125.

Турило А. М. Дальнейшее иследование сущности экономической эффективности и классификация ее видов / А. М. Турило, А. А. Турило // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 3(33). – С. 152–157.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки