СИСТЕМА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Катерина Петрівна Пінчук
  • Ліна Петрівна Артеменко

Анотація

Актуальність теми полягає в тому, що джерелами негативних впливів на систему економічної безпеки можуть бути: свідомі або несвідомі дії окремих посадових осіб і суб'єктів господарювання (органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств конкурентів); збіг об'єктивних обставин (стан фінансової кон'юнктури на ринках даного підприємства, наукові відкриття та технологічні розробки, форс-мажорні обставини). Причин загроз економічній безпеці багато, вони обумовлені не тільки минулим розвитком, але і помилками проведеного за роки реформ економічного курсу, аморфністю поточної науково-промислової політики, втратою керованості економіки тощо [1]. На мікрорівні - застарілість інформації, нераціональне використання ресурсів, невідповідність кваліфікації працівників, довгий час на прийняття рішень, відсутність інновацій, не правильна постановка цілей та відсутність стратегічних рішень. Управління економічною безпекою доцільно формувати як підсистему загальної системи управління, що тісно пов’язана з вирішенням підприємством проблем, а тому вона повинна мати підпорядкований характер [2].

Аналіз досвіду європейських підприємств свідчить про те, що для захисту економічної безпеки підприємства малого і середнього бізнесу найбільш ефективним способом є об'єднання в рамках асоціацій, що представляють суб'єкти підприємництва у владних структурах. На інституціональній основі тактика лобіювання забезпечує просування на політичний рівень групових і спільних вимог підприємців; на неформальному — вона вирішує в сутності проблеми корпорацій-гігантів. Крім того, до необхідного складового комплексного підходу до забезпечення економічної безпеки підприємства входять: розробка механізму узгодження інтересів підприємців усередині асоціації; розробка та впровадження механізмів самоорганізації суб'єктів підприємництва, що спрямовані на організацію колективного захисту і забезпечення їх безпеки; координація діяльності підприємців; постійне відстеження ситуацій, які можуть призвести до порушення економічної безпеки суб'єктів підприємництва [3].

За умов нестабільності середовища діяльності підприємств важливе значення має ефективне управління безпекою в оперативному режимі, забезпечити яке можна лише за наявності цілісної системи управління економічною безпекою. Принципово важливим аспектом побудови такої системи на рівні підприємства має бути інтеграція безпекової функції в систему управління на усіх її рівнях. Необхідно чітко виділити центри відповідальності у даній сфері, вибудувати механізми моніторингу та оцінки загроз безпеці за комплексом критеріїв, які б дозволяли в підсумку оцінювати рівень стратегічної безпеки та вносити відповідні корективи не лише у тактику, але і стратегію розвитку. Управління економічною безпекою підприємства повинне бути ключовою складовою стратегічного управління [4].

Отже, побудову системи економічної безпеки слід розглядати в якості стратегічно важливої передумови виживання та розвитку будь–якого підприємства в умовах нестабільності. Управління такою системою має враховувати не лише внутрішні та зовнішні загрози і розумно їх оцінювати, а й стадію життєвого циклу підприємства та потенціал його розвитку. Керівники підприємства мають сприяти розвитку адаптивної компанії, яка буде швидко реагувати на зміни, формувати стратегічно-орієнтовну складову системи та передбачати всебічну інтеграцію різних підсистем управління та їх цілісну зорієнтованість на пріоритети безпеки.

 

Посилання

Основные составляющие и направления обеспечения экономической безопасности предприятия. – 2018. - http://www.itspecial.ru/osnovnye_sostavljyushie_i_napravlenij_obespechenij.html

Маслак О.І., Гришко Н.Є. Управління економічною безпекою підприємства на принципах забезпечення її раціонального рівня / Маслак О.І. // Маркетинг і менеджмент інновацій. – 2013. – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/

Приходько В.П. Управління економічною безпекою підприємства / В.П. Приходько // Економічна наука. Економіка та держава №10/2013. Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.economy.in.ua/pdf/10_2013/4.pdf

Ляшенко П.А., Коцко Т.А. Особливості управління економічною безпекою підприємства в умовах макроекономічної нестабільності / П.А. Ляшенко // VІIІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні підходи до управління підприємством». – Київ. – 2015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки