УПРАВЛІННЯ СТІЙКИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ганна Мохонько Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»,
  • Руслан Олександрович Довгуша

Анотація

В умовах збільшення швидкості і масштабів глобальних економічних змін при зростанні зовнішньої та внутрішньої невизначеності стають актуальними питання забезпечення здатності підприємств комбікормової промисловості протидіяти впливам зовнішнього середовища. Вирішення сучасних завдань інноваційної модернізації та структурної перебудови вітчизняної економіки неможливо без стійкого економічного розвитку підприємств.

Специфіка ринку комбікормів України полягає в тому, що існує значне перевищення виробничих потужностей над фактичним рівнем виробництва. За різними даними, можливі потужності з випуску комбікормів становлять 12-18 млн. тонн на рік. Більша частка припадає на підприємства малого бізнесу, кормоцехи. Експерти вважають, що комбікормові заводи використовують свої потужності лише на 30 %. Якщо говорити, про підприємства, що входять до складу великих агрохолдингів і мають власні тваринницькі комплекси, які забезпечують їм стабільний збут продукції то їх потужності можуть сягати до 100% [3].

За період з 2013 по 2017 роки обсяг виробництва комбікормів зріс майже на 40% у натуральному вираженні [3]. Проте, зауважимо, що на протязі вищезгаданого періоду нарощування обсягів виробництва не було стабільним. Мінливість зростання обсягів виробництва пояснюється залежністю виробництва від рівня споживання з причини низького рівня експорту. Чималі обсяги продукції виробляють малі підприємства, оснащені примітивним обладнанням, що свідчить про те, що вітчизняна комбікормова промисловість орієнтується лише на внутрішнього споживача, обмежуючи цим власний розвиток як перспективної галузі.

В науковій літературі існує різноманіття підходів до визначення змісту категорії «стійкий розвиток підприємства». На нашу думку, вдалим вважаємо визначення науковця Черних А.В. «стійкий розвиток підприємства – розвиток, обумовлений впливом факторів внутрішнього і зовнішнього середовища та такий, що характеризується збільшенням його потенціалу, попиту на продукції, масштабом діяльності, можливістю забезпечити безперервний процес виробництва та зберігати платоспроможність протягом тривалого часу» [2, с.7].

Проблемами стійкого розвитку підприємств комбікормової промисловості можна назвати: 1) важко прогнозована нестабільність, яка обумовлена макроекономічними чинниками, що важко піддаються регулюванню з боку підприємства; 2) необхідність реструктуризації та реформування комбікормової промисловості України [1, с.6]. В таких умовах управління стійким розвитком повинно бути націлене на мінімізацію негативного впливу зовнішнього та внутрішнього середовища на діяльність підприємства та максимальне використання внутрішніх можливостей для досягнення і підтримки конкурентних переваг.

Управління стійким розвитком підприємств комбікормової промисловості потребує розробки та реалізації стратегії. Процес формування стратегії належить до розряду управлінських процесів і реалізується поетапно. Кожен етап складається з ряду операцій, взаємопов'язаних між собою У той же час управління стійким розвитком дає можливість виявити, проаналізувати та систематизувати різновекторні зміни, які існують у зовнішньому та внутрішньому середовищі діяльності підприємства. Це у свою чергу задає цільовий напрям удосконалення системи управління стійким розвитком підприємства.

Отже, необхідність глибоких і широкомасштабних змін в діяльності підприємств комбікормової промисловості України, пов’язані як науково-технічним прогресом, так і системними перетвореннями на підприємствах. Саме тому виникає необхідність зосередження особливої уваги на управлінні стійким розвитком даних підприємств, на формуванні організаційно-економічного механізму управління стійким розвитком підприємства, як цілеспрямованою та керованаю системою економічних, соціальних, організаційних і адміністративних засобів управління, які формують і впливають на порядок здійснення господарської діяльності в економіці, що сприятиме досягненню кінцевого результату з метою забезпечення максимально ефективного функціонування його ресурсів.

 

Посилання

Кудренко Н. В. Шляхи підвищення економічної ефективності функціонування підприємств комбікормової промисловості : авторефер. дис. канд. екон. наук : 08.00.04 / Н. В. Кудренко, Нац. ун-т харч. технологій. – К., 2013. – 21 с.

Черных А.В. Механизм устойчивого развития предприятия в период активной инвестиционной деятельности [Текст]: автореф. дис. канд. екон. наук: 08.00.05. – Белгород: Белгородский государственный технический университет, 2006. – 20 с.

Журнал «АГРОПРОФІ» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.agroprofi.com.ua/ statti/1057-efektivnikormistatistichnidiva.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки