ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Олексій Анаталійович Вовк
  • Марина Олегівна Кравченко

Анотація

Інноваційний тип розвитку економіки в даний час є одним з найважливіших факторів її зростання. Саме через створення інноваційних підприємств і економічних механізмів, які були б сприятливими до нововведень, можна реалізувати стратегічні завдання, що гостро постали перед країною. Найбільш розвинені на сьогоднішній момент країни, які входять у світове технологічне ядро (США, Японія, Німеччина, Франція, Великобританія), розвиваються на основі принципу активізації інноваційної діяльності.

Актуальність проблеми посилюється тим, що сучасний стан інноваційної сфери вітчизняної економіки свідчить про наявність серйозних проблем в її функціонуванні: досить високий техніко-технологічний потенціал України виявився фактично зруйнованим, скоротилася чисельність наукових кадрів, суттєво погіршилася матеріально-технічна база науки, спостерігається значний відтік кадрів; держава слабо впливає на розвиток інноваційних процесів, податкове законодавство не стимулює впровадження нововведень тощо.

Підприємництво є головним інститутом інновацій. У структурних перетвореннях в ролі драйвера, перш за все, виступає мале стартап підприємництво – цей особливий сектор сучасної економіки, багато в чому зумовлює її схильність та сприйнятливість до різних інновацій. Як показує досвід його функціонування в розвинених країнах, малі фірми успішно створюють інноваційний потенціал для подальшої його реалізації на великих підприємствах.

В сучасних умовах підприємництво як різновид діяльності є видом господарсько-економічної творчості. Процес творчості в сфері підприємництва пов’язаний із постійною динамікою та коректуванням цілей, пошуком оптимальних інноваційних варіантів їх досягнення, оцінкою співвідношення цілей, засобів і результатів творчої діяльності [1].

Високі ризики в сфері інновацій зумовлюють той факт, що великі підприємства уникають безпосередньої участі в розробках інновацій, доручаючи це малим структурним підрозділам, малим фірмам. Важливою функцією малого підприємництва є зниження підприємницьких і господарських ризиків. Стартап підприємництво стимулює науково-технічний розвиток, приймаючи на себе ті ризики вкладень в технічні проекти і розробку технічних нововведень, які не беруть на себе великі підприємства.

Характерною ознакою моделі економічного зростання на основі інноваційного підприємництва є широкий розвиток венчурного бізнесу, залучення ризикового капіталу до фінансування інноваційного бізнесу. Причому форми та мотиви такого залучення можуть бути абсолютно різними: від спонсорської допомоги до спільної участі в прибутках через викуп акцій або внески до статутного фонду. Поширеним є також створення цільових фондів інноваційного розвитку. питання розвитку венчурного капіталу заслуговує окремої уваги в контексті розвитку інноваційного підприємництва.

Узагальнюючи, зазначимо, що розвиток інноваційного підприємництва може створити довготривалі перспективи стійкого економічного зростання в країні. Проте на даний час в Україні склалися недостатньо сприятливі умови для розвитку інноваційного підприємництва. До числа чинників, що його перешкоджають, слід віднести: низький рівень соціально-економічної стабільності; недостатній рівень економічної свободи; низький інвестиційний, в тому числі венчурний, потенціал; не розвинена фінансова та інноваційна інфраструктура; відносно слабкий науково-технічний потенціал та ін. Відповідно, стає актуальним питання пошуку шляхів вирішення окреслених проблем та подолання впливу несприятливих чинників, адаптації провідного зарубіжного досвіду для умов України.

 

Посилання

Бажал Ю., Бакушевич І., Венесаар У. та ін. Інноваційне підприємництво: креативність, комерціалізація, екосистема : Навчальний посібник для вищих навчальних закладів. За ред. Ю. М. Бажала. К. : Університетське видавництво «Пульсари», 2015. 280 с.

Зянько В. В. Інноваційне підприємництво: сутність, механізми і форми розвитку. Монографія. Вінниця: «Універсум», 2008. 397 с.

Ткаченко Т.П., Тульчинський Р.В. Розвиток інноваційного підприємництва в Україні. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2010. №7. С. 223-229.

Самолюк Н. М. Інноваційне підприємництво: стан та перспективи розвитку в Україні. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування 2016. №1 (73). С. 135-142.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання