БІЗНЕС-АКСЕЛЕРАТОР ЯК ЕЛЕМЕНТ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Автор(и)

  • Марина Олегівна Кравченко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут іменіІгоря Сікорського»,
  • Поліна Віталіївна Литвинова

Анотація

Перед компаніями, що створені нещодавно або знаходяться в процесі створення, постає питання пошуку та використання нових джерел економічного зростання. В умовах інноваційної економіки визначальною основою їх формування є інтелектуальні ресурси та підприємницька ініціатива. При об’єднанні цих двох факторів, економічного зростання можна досягти на основі створення та комерціалізації нових технологій і розробок. Це актуалізує необхідність розвитку відповідної інфраструктури для підтримки інноваційного підприємництва в країні. Залежно від функціонального призначення виділяють такі види інноваційної інфраструктури: виробничо-технологічна – націлена на створення умов доступу малих підприємств до виробничих ресурсів (технопарки, центри колективного користування та ресурсні центри);консалтингова – зорієнтована на забезпечення професійними консультаціями (інноваційно-технологічні центри і бізнес-інкубатори, венчурні агентства, бізнес-акселератори); фінансова – призначена для сприяння в залученні коштів для інноваційних проектів (фонди, інвестиційні організації, венчурні агентства, бізнес-акселератори); кадрова – охоплює організації з підготовки та перепідготовки кадрів(освітні центри / програми при технопарках, бізнес-інкубаторах);інформаційна –передбачає надання актуальної інформації учасникам інноваційної діяльності (різні спільноти, Інтернет)[1].

Розглядаючи набір елементів інноваційної інфраструктури, наявний в Україні, слід зазначити, що на даний час недостатньо повно представлений той її сегмент, що забезпечує супровід інноваційних проектів на початковій («передпосівній») стадії. Такими елементами інфраструктури є інноваційні бізнес-акселератори. Бізнес-акселератор – це модель підтримки бізнесу на ранній стадії, яка передбачає інтенсивний розвиток проекту в найкоротші терміни. Для швидкого виходу проекту на ринок акселератором надається допомога щодо організаціїйого інвестування, експертна і інформаційна підтримка[2].

При цьому слід пам’ятати, що сам акселератор є комерційним проектом, який націлений на отримання прибутку, багато бізнес-акселераторів беруть частку в статутному капіталі компаній-клієнтів які виділяють їм фінансування на старті і по досягненні певних етапів розвитку. Таким чином, бізнес-акселератор є посередницькою формою міжбізнес-інкубатором і венчурним фондом[3].

В практиці зарубіжних країн бізнес-акселератори є представленими дуже широко і займають особливе місце в інноваційній інфраструктурі країни, сприяючи активізації та розвитку інноваційної підприємницької діяльності. В Україні практика акселерації інноваційних підприємницьких проектів знаходиться на етапі становлення. Хоча у нас вже є низка доволі відомих акселераторів, серед яких можна виділити «GrowthUP», «EastLabs», «iHUB», «HappyFarm», «WannaBiz» і ще кілька програм, проте їх замало для того, щоб надати відчутний поштовх розвитку інноваційного підприємництва. Необхідною умовою є масштабна реалізація нових програм акселерації – як вітчизняних, в тому числі корпоративних, так і програм існуючих міжнародних акселераторів. Адже як фахівці, так і практики стверджують, що організована належним чином акселерація є найбільш ефективним видом інфраструктурної підтримки для молодих інноваційних підприємців[4]. Можна сподіватись, що кошти, передбачені держбюджетом України на 2018 рік на інновації у розмірі 50 млн. грн.(до цього року кошти не виділялись взагалі) будуть витрачені в тому числі на реалізацію програм акселерації [5].

 

Посилання

Кузьмін О. Є., Шотік Т. М. Сутність та види інноваційної інфраструктури. Проблеми економіки та управління: Вісник НУ «Львівська політехніка». 2008. №628.С. 183–184.

Бізнес-акселератор. Вікіпедія – вільна енциклопедія.URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/бизнес-акселератор.

Що таке бізнес-акселератор. BusnessUga: Портал розвитку бізнесу.URL: http://businessuga.ru/

organizacia-biznesa/chtotakoe-bisnes-akselerator.

Бигай К. Зеленый свет: зачем стартапамбизнес-инкубаторы и акселераторы. Ліга.Бізнес.URL: http://biz.liga.net/upskill/all/stati/3668779-zelenyy-svet-zachem-startapam-biznes-inkubatory-i-akseleratory.htm.

Україна вперше заклала в бюджет витрати на інновації. Сьогодні: Портал новин. URL: https://www.segodnya.ua/economics/enews/ukraina-vpervye-zalozhila-v-byudzhet-rashody-na-innovacii-1090664.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання