ПРОБЛЕМИ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Діана Русланівна Гринчук
  • Вікторія Чорній

Анотація

На сучасному етапі розвитку економіки в Україні мале підприємництво відіграє особливо важливу роль. Це необхідна річ для функціонування ринку і водночас чудове вирішення проблем зайнятості. Варто зазначити, що сьогодні практично немає такої сфери діяльності  у світовій економіці, яка могла б обійтись без продукції та послуг малого  бізнесу. Завдяки своїм особливостям, такі  як:  мобільність, швидка реакція на зміни та потреби ринку, висока прибутковість та ефективність капіталовкладень, малий бізнес може бути значно ефективнішим за великий. Але чи все так просто, як здається на перший погляд? У даній роботі ми розберемося з основними проблемами, які перешкоджають нормальному функціонуванню та розвитку малого підприємництва в Україні.

Перша і головна проблема – це нарощування збитковості, яке призводить до того, що кредитування банками практично унеможливлюється. Банки не хочуть кредитувати збиткові підприємства, а останні не можуть вийти на прибуткову діяльність, не маючи достатніх кредитних коштів. Більше того, і прибуткові підприємства мають обмежені можливості для залучення кредитних коштів, оскільки рівень процентних ставок за кредитами значно перевищує рівень рентабельності операційної діяльності підприємств.[1, с. 248]. Кредитні ставки для малого бізнесу перевищують 25%-30%, а отже, доступними вони будуть лише для підприємств з високою рентабельністю.

Друга проблема, що загострилася останніми роками, є низька капіталізація, тобто недостатність власного капіталу[1, с.56]. За оцінкою міжнародної фінансової корпорації, вартість відкриття в Україні власної справи( реєстрація, ліцензування, виконання необхідних формальностей) становить 1069 дол.  США, що перевищує навіть середній річний дохід. Якщо враховувати ще й витрати коштів, які потрібні на придбання обладнання, наприклад, кіоска, на оренду приміщень тощо, загальна сума витрат на те, щоб розпочати малий бізнес, буде 2000 дол. США  і більше [2, с.80]. Цей рівень в умовах, коли майже немає кредитних ресурсів, не дає можливості спокійно розпочати власну справу. Фінансовий тягар для малого бізнесу набагато важчий, аніж податки.

Третя проблема – криза ліквідності і криза неплатежів. Малий бізнес сьогодні існує за умов, коли він винен контрагентам і контрагенти винні йому. З багатьма контрагентами доводиться працювати в борг, під розписки, бартер тощо[3]. Таким чином, через те, що реальних платежів дуже мало, гроші в економічній системі повноцінно не циркулюють і грошова маса в обігу не підтримується на об'єктивно необхідному рівні. Беручи до уваги, що обіг грошей в економіці виконує роль обігу крові в організмі людини, то можна припустити, що економіка малого бізнесу знекровлена і не функціонує.

До другорядних проблем можна віднести відсутність системи проведення глибокого аналізу діяльності малих підприємств. Немає належного обліку результатів їхньої роботи, майже відсутня звітність за тими показниками, які надають право малим підприємствам скористатися певними пільгами, наприклад, щодо оподатковування.[4] В недостатньому обсязі здійснюється матеріально-технічне оснащення малих підприємств, немає машин, устаткування та різноманітних приладів, які враховують специфіку виробництва цих підприємств. Більше того, такі підприємства мають обмежений доступ до високих технологій, тому що купівля таких продукцій не є доступною через високі ціни.

Підсумовуючи усе вище сказане, можна зробити висновок, що основними напрямами подальшого розвитку малого підприємництва в Україні у найближчому майбутньому є:

  • вдосконалення фінансової та кредитної політики, яка буде спрямована на підтримку малого бізнесу;
  • стимулювання ведення належного обліку діяльності;
  • забезпечення сучасними матеріально-технічними та інноваційними умовами сферу  розвитку малих підприємств.

 

Посилання

Даниленко А.І. Державна політика стабілізації фінансів підприємств: монографія. – Київ: НАН, 2011. – 452 с.

Варналій З.С. Мале підприємництво: основи теорії і практики. – 4-те вид., стер. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2008. – 302 с.

Українська політконсалтингова група. – Режим доступу: http://yasno-group.com/ua/проекти/аналітика/проблеми_малого_бізнесу_в_україні/

Електронний ресурс. – Режим доступу: http://pidruchniki.com/12631113/ekonomika/problemi_malogo_biznesu_ukrayini_shlyahi_podolannya

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки