ІНСТРУМЕНТАРІЙ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Катерина Олександрівна Бояринова
  • Аліна Бекмурзіна

Анотація

 

Орієнтування на довгостроковий успіх підприємств передбачає реалізацію інноваційної діяльності, що  дозволяє забезпечувати вищий рівень конкурентоспроможності та займати лідируючі позиції на ринку. Переорієнтація на процесний та проектний підходи визначає необхідність використання стратегічного управління бізнес-процесами інноваційного розвитку, методів та інструментів його реалізації. Зазначене забезпечує адаптивні реакції на зміни, що відбуваються в нестабільному економічному середовищі і розроблення гнучких економічних рішень.

Управління бізнес-процесами організації передбачає їх постійне покращення та оптимізацію. У сучасному процесному управлінні виділяють два концептуальні підходи до вдосконалення бізнес-процесів: поступовий (покроковий) підхід вдосконалення процесів (за В. Демінгом), кардинальний підхід (за М. Хаммером та Дж. Чампі), що веде до суттєвих змін процесу [1]. Крім цього процесне управління сфокусоване на оптимізації циклічних бізнес-процесів з мінімальними змінами в їх структурі та технології. Для ефективного управління бізнес-процесами інноваційного розвитку, потрібна така система, яка дозволяє здійснювати моніторинг вжитих стратегічних ініціатив. Найбільш актуальні питання в сфері процесного управління для вітчизняних підприємств визначено К.С. Міхєєнко [2], які доцільно покласти в основу формування системи стратегічного управління бізнес-процесами (табл. 1).

Таблиця 1

Застосування інструментарію стратегічного та  процесного менеджменту в стратегічному управлінні бізнес-процесами

Напрями активності підприємств з переходу на методи процесного управління

Напрями застосування

у стратегічному управлінні бізнес-процесами

Впровадження системи  /АВВ (Activity Based Budgeting) / АВМ (Activity Based Management) [2,  3]

Є доцільним для оцінювання ефективності витрат на реалізацію стратегії та обґрунтування необхідності інвестування коштів на підтримання бізнес-процесів інноваційного розвитку.

Постановка стратегічного управління на основі ключових показників діяльності та збалансованої системи показників [2]

Використання дозволяє висвітлити ті бізнес-процеси, які є вирішальними для успішного виконання стратегії інноваційного розвитку, дослідити ключові показники ефективності під час аналізу та формування  бізнес-процесів,  визначити шляхи їх вдосконалення [4, с.30]

Діагностика системи управління на відповідність вимогам міжнародних стандартів серії ІСО 9001:2000 [2]

Стандарти якості R&D позитивно впливають на успішний перехід від ідеї до розробки прототипу та його серійного виготовлення, при цьому уникаючи непередбачуваних відхилень в його технічних характеристиках та збоїв в системі процесів виробництва інноваційної продукції.

Джерело: складено авторами за використання [2; 4]

Крім зазначеного, для досягнення успіху під час формування стратегій управління бізнес-процесами інноваційного розвитку підприємств, враховуючи їх здійснення в межах відповідних проектів, слід застосовувати  PMBOK — Project Management Body of Knowledge. Система PMBOK складається з елементів, спрямованих на адміністративне управління: інтеграційними бізнес-процесами та вартістю проекту, взаємодіями та інформаційними зв'язками, стратегією та якістю, ресурсами та ризиками проекту [5, с.13].

Загалом стратегічне управління бізнес-процесами інноваційного розвитку підприємства передбачає визначення ключових бізнес-процесів підприємства, аналіз результативності бізнес-процесів, використання стандартів управління процесами R&D для побудови їх складових.

 

Посилання

Тисячук І. О. Підходи до оптимізації бізнес-процесів на підприємстві. Матеріали XLV Науково-технічної конференції ВНТУ, Вінниця, 23-24 березня 2016 р. Електрон. текст. дані. 2016. URL: http://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fm/all-fm-2016/paper/view/710.

Міхєєнко К.С. Управління бізнес-процесами підприємства на основі збалансованої системи показників. Інноваційна економіка. 2013. № 6. С. 74–76.

Єршова Н. Ю. Операційно-орієнтований метод (activity-based costing) як база знань та інструмент стратегічного управлінського обліку в умовах інноваційної економіки. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. 2015. Вип. 10, ч. 2. С. 177–182.

Каплан Р. С., Нортон Д. П. Збалансована система показників. Від стратегії до дії / Пер. з англ. - М .: ЗАТ «Олімп-Бізнес», 2003, 304 с. URL: http://ctrla.ru/wp-content/uploads/2015/02/Kaplan_-_Sbalansirovannaya_sistema_pokazateleii.pdf

Управління проектами: теорія та практика виконання проектних дій: навч. посібник / Т. Г. Фесенко; Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. Х. : ХНАМГ, 2012. 181 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання