ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ФУНДАМЕНТАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Автор(и)

  • Mykola Oleksandrovich Myroniuk Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", Україна

Анотація

Ефективність інвестування на фондовому ринку безпосередньо залежить від того, наскільки вірно було проведено фундаментальний аналіз щодо певної акції, її галузі економіки, ринку в цілому. Тому головне завдання інвестора знайти за допомогою фундаментального аналізу такі компанії, які будуть демонструвати стабільне і стійке зростання. Це і буде найголовнішою гарантією відмінних інвестицій в акції цих компаній.

Фундаментальний аналіз — це інтерпретація, оцінка  та прогноз аналітичних показників макро- та мікрорівнів та очікувань учасників ринку, що можуть вплинути прямо або опосередковано на цінову динаміку фінансових активів [1].

Основою фундаментального аналізу є вивчення всіх факторів макроекономічного життя суспільства, що суттєво впливають на динаміку цін основних базових товарів, цінних паперів та валюти. Фундаментальний аналіз повинен передбачити основні напрями динаміки зміни ринкової ціни, або, як ще називають це явище фінансові аналітики, тренди [2]. Тобто фундаментальний аналіз включає в себе як економічну оцінку діяльності компанії, ситуації галузі економіки, так і природні явища, новини світової економіки, політичні новини, та навіть природні явища.

Головним елементом фундаментального аналізу є дослідження та аналіз економічних показників компанії, серед таких [3]:

-      показники платоспроможності (ліквідності) — формують уявлення про здатність підприємства здійснювати поточні розрахунки й оплачувати короткотермінові зобов’язання (коефіцієнт абсолютної ліквідності, проміжний коефіцієнт покриття, загальний коефіцієнт покриття);

-      показники фінансової стійкості — відображають рівень залучення позикового капіталу та здатності підприємства обслуговувати цей борг (коефіцієнт власності/незалежності, питома вага позикових коштів, питома вага дебіторської заборгованості у вартості майна, питома вага власних і довготермінових позикових коштів);

-      показники ділової активності — відображають наскільки ефективно використовуються кошти підприємства (коефіцієнти оборотності запасів, оборотності власних коштів, загальний коефіцієнт оборотності);

-      показники рентабельності — характеризують прибутковість підприємства.

До найбільш важливих показників фундаментального аналізу відносяться величина прибутку (доходу) на одну акцію (EPS) та коефіцієнт ціна/дохід (P/E).

Прибуток (дохід) на одну акцію (Earnings Per Share, EPS) — визначається відношенням прибутку, що використовується на виплату дивідендів по простим акціям, на кількість простих акцій, що знаходяться в обігу. Зростання EPS свідчить про підвищення інвестиційної привабливості акціонерного товариства.

Коефіцієнт ціна/дохід (Pricе/Earning Ratio, P/E) — розраховується відношенням поточної ринкової ціни простої акції до прибутку (доходу) на одну акцію. Зростання даного коефіцієнта означає, що інвестори очікують швидшого в порівнянні з іншими компаніями зростання прибутковості. Якщо P/E високий, то це свідчить про переоцінку компанії, або ж про те, що вона тільки розвивається.

При фундаментальному аналізі окрім основних показників компанії оцінюється ситуація в секторі, на ринку, в країні, в світі в цілому. Щоб інвестиції були ефективними, треба проводити багаторівневий аналіз фондового ринку, що реалізується в інвестиційній стратегії. Залежно від обсягу і терміну інвестування застосовуються два основних підходи: фундаментальний і технічний аналіз. Обидва методи в однаковій мірі є індикаторами стану ринку і доповнюють один одного. Отже наступним кроком буде проведення технічного аналізу.

 Науковий керівник: д.е.н., проф. Дергачова В.В. 

Посилання

Краснова І.В. Організація та проведення фундаментального аналізу на фінансовому ринку / І.В. Краснова // Фінанси, облік і аудит: збірник наукових праць. – 2010. – №16. – С. 108-116.

Сохацька О.М. Фундаментальний та технічний аналіз цін товарних та фінансових ринків. Навчальний посібник / Сохацька О.М., Роговська-Іщук І.В., Вінницький С.І. – К. :Кондор, 2012. – 305 с.

Химич І. Фундаментальний аналіз фінансового ринку [Електронний ресурс]/ Ірина Химич // Галицький економічний вісник. – 2013 р. – № 2 (41) – Режим доступу: http://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/3064/2/GEB_2013_v41_No2-I_Khymych-Fundamental_analysis_of_financial_market__134.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання