ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОЗВИТКУ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Світлана Сергіївна Лещенко

Анотація

З розвитком впровадження міжнародних стандартів товарообігу виникає необхідність в застосуванні якісних логістичних послугах. Сучасні вимоги ведення бізнесу та постійно зростаюча конкуренція вимагає комплексного інноваційного підходу до створення логістичної системи підприємства з використанням новітніх інформаційних технологій.

Логістичні інновації теоретично основані на чотирьох логістичних концепціях, що представляють собою вихідну базу розробки гнучких логістичних моделей різних напрямків виробничо-господарської діяльності [1, c. 123-125].

Управління логістичною системою підприємства потребує систематичного моніторингу наявних та впровадження нових інноваційних інформаційних технологій, оскільки логістика повинна працювати на потреби споживача, які постійно вимагають підвищення якості та швидкості доставки з врахуванням інтенсивного розвитку технологій.

Як визначають самі підприємці, основними завданнями логістичних інновацій є: бути на крок по переду на ринку, отримати конкурентну перевагу, вирішити операційні завдання, оптимізувати логістичні процеси та знизити затрати на транспорт та склад, а також – підвищити якість та швидкість доставки товарів до споживача, знизити собівартість окремої товарної одиниці, вести ефективний облік та контроль товарів на маршрутах та складах [2].

Особливо необхідним є застосування сучасних новітніх інформаційних технологій в транспортній логістиці, що значно скорочуватиме час та витрати на як доставку товарів, так і ресурсів на підприємство. Як зазначається в наукових дослідженнях, транспортна логістика не може існувати без активного використання інноваційно-інформаційних технологій, оскільки формування та організація роботи ланцюгів доставки товарів без інтенсивного оперативного обміну інформацією між учасниками транспортного процесу, без можливостей швидкого реагування на потреби ринку транспортних послуг ускладнює зазначені процеси [3].

Практична реалізація інновацій в логістиці стає потужним інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств, оскільки нові технології дають змогу упорядкувати логістичну систему підприємства що забезпечує підвищення ефективності роботи [4, c.89-91].

Основним для українських підприємств в застосуванні інновацій в логістичних системах є управління якістю доставок. Найближчим часом в логістиці підприємств інноваційними технологіями стануть такі процеси як: доставка товарів за допомогою дронів, використання сервісів пов’язаних з інтеграцією даних, електронний підпис, передача логістичних процесів на аутсорсинг 3PL та 5PL провайдерам.

Також найближчим часом можливе впровадження сенсорних технологій та датчиків руху і глибини, 3D звуку для тих типів товарів що є на складах компаній, а також використання роботів які можуть працювати поряд з операторами складів [5].

Таким чином, застосування інноваційних інформаційних технологій в управлінні логістичною системою підприємства набуває особливої значущості в умовах швидкого розвитку інноваційних технологій та нових трендів у сфері доставки, що може бути вирішено за використання інноваційних інформаційних систем, які дозволять реалізувати логістичний потенціал підприємств та забезпечити високий рівень конкурентоспроможності.

 

Науковий керівник: канд. економ.наук., доцент Бояринова К.О.

Посилання

Колодізєва Т. О. Сучасні підходи к оцінюванню ефективності логістичних ланцюгів. Сучасні проблеми управління підприємствами: теорія та практика: Мат-ли Міжнар. наук.-практ. конф. (Харків, 24–25 березня 2016 року). Х. : Вид. "НТМТ", 2016. С. 123–125.

7-й Logistics Innovation Forum 2017 зібрав разом понад 250 логістів з усієї України. Бюлетень Перевізник. URL: http://pereviznik.com.ua/ukr/newsnews/143/0/183/

Левкин Г. Г. Логистика: теория и практика. Ростов н/Д : Феникс, 2009. 221 c. URL: http://stud.com.ua/1912/logistika/informatsiyna_logistika

Ковальчук О.В. Інновації у логістичній діяльності підприємства. Устойчивое развитие экономики: состояние, проблемы, перспективы: сборник трудов IX международной научно- практической конференции, УО «Полесский государственный университет», г. Пинск, 22 мая 2015 г./ Министерство образования Республики Беларусь [и др.]; редкол.: К.К. Шебеко [и др.]. – Пинск : Полес ГУ, 2015. – с.89-91

Технологии, которые используют в логистике. Logist.FM URL: http://logist.fm/publications/tehnologiikotorye-ispolzuyut-v-logistike

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід