Умови забезпечення якості реалізації міжнародного проекту на підприємстві

Автор(и)

  • Євген Сергійович Чуб

Анотація

В умовах жорсткої конкуренції, інтернаціоналізації і глобалізації бізнесу, а також через ряд інших причин відбулося різке зростання значення впровадження міжнародних проектів на підприємстві, що є одним з інструментів системи управління розвитком сучасного підприємством. Актуальність дослідження даної теми обумовлена тим, що оточення міжнародного проекту різних країн може відрізнятися від середовища країни та підприємства, в яких реалізується проект, тому необхідне визначення умов, що дозволять забезпечити якість реалізації міжнародних проектів на підприємстві.

Поняття якості і управління якістю міжнародного проекту тісно пов'язані з однойменними поняттями загально організаційної системи управління та відповідно з політикою організації, що є основою для реалізації проектів. Управління якістю реалізації проекту – це дії, спрямовані на встановлення, забезпечення і підтримку необхідного рівня якості проекту в процесі його розробки, обґрунтування та реалізації [1, с.78].

 Управління якістю реалізації міжнародного проекту потребує врахування особливостей проектної діяльності визначеної країни протягом всього життєвого циклу, включаючи проектні, організаційні та управлінські рішення направлені на забезпечення якості робіт по даному проекту. Існують такі особливі умови забезпечення якості реалізації саме міжнародних проектів на підприємстві. До них можна віднести: політичні, економічні, територіальні, інфраструктурні та культурні фактори.

Політичні умови визначаються політичною стабільністю, нормативно-правовими актами та законами країни на підприємстві в якій реалізується проект. Економічні умови, а саме стабільність економіки, платіжний баланс, коливання валюти, рівень інфляції, освітній рівень робочої сили, мають високий вплив на ефективність та якість реалізації міжнародного проекту. Географічні умови та географічні особливості кожної країни є невід’ємною складовою, що необхідно враховувати для прийняття правильних рішень щодо реалізації міжнародного проекту. Інфраструктурні умови, наприклад, транспортування, забезпечення енергією, існуючі технології, організація освіти тощо, визначають можливість країни забезпечити сферу обслуговування, що необхідна для реалізації проекту. Культурні особливості кожної країни необхідно враховувати для підвищення комфорту взаємодії співробітників різних організацій, які працюють в одному міжнародному проекті. Проектні менеджери повинні приймати до уваги та поважати традиції, цінності, філософію, соціальні стандарти країни та підприємства, з якими вони співпрацюють [2].

Забезпечення якості здійснюється системно по всьому проекту і засноване на раніше затвердженому плані, документації з якості, а також за даними, отриманими в результаті контролю та аудиту. Ефективним інструментом для забезпечення якості реалізації проекту є стандартизація, яка включає комплекс норм, правил і вимог до якості продукції. Процес стандартизації продукції регулюється сукупністю нормативно-технічної документації, яка поділяється на стандарти підприємств, державні та міжнародні. Наразі, загальноприйнятими є міжнародні стандарти якості ISO, які спрямовані на підвищення якості всіх процесів та рівнів менеджменту, а також є прийняті більш ніж 90 країнами світу як національні та застосовуються до будь-яких підприємств, незалежно від їх розміру, форм власності та сфери діяльності.

Отже, у сучасному міжнародному бізнесі концепція проектного управління є робочим інструментом, що використовується у багатьох сферах діяльності підприємств. Для забезпечення якості впровадження міжнародних проектів на підприємствах необхідно врахування особливостей країни, в якій відбувається реалізація проекту. Також даний процес потребує використання загальноприйнятих міжнародних стандартів, щоб уникнути розбіжностей проектного середовища різних країн, що може погіршити якість управлінських рішень та проекту в цілому. Добре розроблений міжнародний проект допомагає підприємству розвиватися, завойовувати нові позиції на ринках функціонування, та реалізовувати перспективні плани, що сприяє забезпеченню довгострокового розвитку господарюючих суб’єктів.

 

Науковий керівник: канд.пед.наук, доцент Пермінова С.О.

Посилання

Література:

Тарасюк Г.М. Управління проектами : навч. посібник. 3-є вид. /Г.М.Тарасюк. - К.: Каравела, 2009. — 320 с.

Ляшенко О.М. Опорний конспект лекцій з курсу «Управління проектами інформатизації економічних систем». [Електронний ресурс] /О.М.Ляшенко – Режим доступу: http://dspace.tneu.edu.ua/bitstream/316497/10068/1/опорний%20конспект.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів