НАДІЙНІСТЬ В УПРАВЛІННІ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАВОК: СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • Аліна Олександрівна Краснощок Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Україна
  • Ірина Сергіївна Луценко Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського",

Анотація

Підприємство, як одна з ключових ланок в економіці є складною системою, що містить в собі значну кількість елементів, які перебувають у тісному взаємозв’язку між собою. За сучасних умов діяльності українських підприємств спостерігається зростання міжнародної співпраці, вертикальна дезінтеграція, а також фокус на основні види діяльності. Краща пропозиція доданої вартості та системи поставок доданої вартості є запорукою успішності підприємства. Все це цілком належить і до управління надійністю ланцюгів поставок на підприємстві, оскільки визначення ланцюга поставок є ключовим в логістиці та пронизує всі процеси починаючи з постачання, закінчуючи обслуговуванням  клієнтів. Роль управління ланцюгами поставок на підприємстві  є важливим фактором підвищення стійкості потенціалу підприємств, що дозволить усунути негативні наслідки економічного спаду і підтримати бізнес. Від надійності ланцюгів поставок залежить досягнення поставлених цілей, конкурентних переваг та ефективність виробничо-збутової діяльності підприємства.

Для забезпечення високого рівня надійності ланцюгів поставок на підприємстві необхідно враховувати всі основні чинники невизначеності та ризику, які характеризуються високою ймовірністю настання і можуть надати значний негативний вплив. Джерелами невизначеності можуть бути: коливання попиту; помилки прогнозів; вихід з ладу ресурсів; неточність даних; помилкові рішення менеджерів; неточна передача інформації та інтерпретація тих чи інших подій; цілеспрямовані дії по руйнуванню ланцюга поставок (тероризм, розкрадання вантажів); крайні випадки, такі як зміна політичних або природних умов. Функціонування та розвиток ланцюгів поставок на підприємстві постійно супроводжується впливом невизначеності, тому з метою забезпечення надійності оцінку слід здійснювати за всіма елементами, що її складають, виділяючи основні показники ефективності, але немає єдиної методології, котра б дозволила визначити та дати оцінку стосовно надійності. Невизначеність і ризики можна переносити в різні ділянки ланцюга поставок, розглядаючи різні форми контрактних відносин, розподілу або страхування ризиків, але виключити їх повністю неможливо.

Важливою практичною ціллю аналізу ланцюгів поставок, щодо невизначеності є усунення та посилення так званих «вузьких місць» ланцюга поставок. Під вузькими місцями розуміються [1, c.258]: ділянка ланцюга поставок, на якому особливо часто відбуваються порушення; ділянка ланцюга поставок, що є критичною для забезпечення пропускної здатності системи; ділянка ланцюга поставок, незначні відхилення на якій призводять до значних відхилень значень показників економічної ефективності. За даними сучасних досліджень 40-60% робочого часу менеджери ланцюгів поставок займаються виявленням та усуненням порушень. Повідомлення на біржі про порушення в ланцюзі постачань може викликати падіння курсу акцій підприємства до 30%.

Спостерігається значне зниження економічних ефектів управління ланцюгами поставок внаслідок пошкоджень вантажів, колапсів транспортних систем, порушень в фінансових потоках. Важливість забезпечення безпеки ланцюгів поставок підтверджується розробкою стандартів ISO 28000 «Supply Chain Security», розвитком управління подіями в ланцюгах поставок, а також введенням цілого блоку показників надійності ланцюгів поставок в останній версії SCOR.

Науковцями розроблена концепція комплексної безпеки ланцюгів поставок. Дана концепція заснована на наступних п'яти рівнях управління безпекою ланцюгів поставок: рівень регламентів (стандарти), рівень методів управління ризиком, рівень управління подіями і процесами, рівень інформаційних технологій, рівень забезпечення фізичної безпеки вантажів.

Для забезпечення стійкості ланцюга поставок, а, отже, і досягнення поставлених цілей бізнесу, необхідно, щоб враховувались ризики, створювались прогнози та сценарії розвитку, що дозволить забезпечити адаптацію до мінливих умов ринку.

Література:

  1. Крикавський Є.В. Логістичне управління: Підручник [текст] / Є. Крикавський. – Львів: Національний університет «Львівська полехніка», 2005. – 684с. – (Серія «Світ маркетингу і логістики» – Вип.1).

Біографії авторів

Аліна Олександрівна Краснощок, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

Студентка кафедри менеджменту

Ірина Сергіївна Луценко, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

Доцент кафедри менеджменту, кандидат економічних наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід