Роль міжнародних інвестицій у розвитку підприємства

Автор(и)

  • Аліна Вікторівна Дудик

Ключові слова:

іноземні інвестиції, розвиток підприємства

Анотація

 

Іноземні інвестиції, як для економіки країни, так і для підприємств загалом мають важливе значення, оскільки вони є джерелом капіталовкладень.

Іноземні інвестиції ­– це будь-які вкладення, які здійснюються громадянинами іншої країни. Головною метою здійснення інвестиційної діяльності, в тому числі іноземної, є отримання прибутку. Окрім цього, важливими факторами для іноземних інвестицій є використання дешевої робочої сили, дешевої сировини, сприятливої для їх економічної ситуації в прагненні збільшити прибуток від капіталу, що вивозиться, вільне стримування розвитку тих галузей національної економіки, що могли б розвиватися більш успішно при наявності власних інвестиційних ресурсів.

Роль іноземних інвестицій зводиться до розвитку економіки країни загалом і одержувачів цих інвестицій (підприємств, виробництв і т.д.) зокрема. Країні дуже вигідно отримувати з-за кордону іноземні інвестиції, тому що вони розвивають їх виробництва, з'являються нові інноваційні виробництва, робочі місця, а також сплачуються податки в національний бюджет і при цьому з нього ж нічого не витрачається на це.

Іноземне інвестування може формуватися залежно від типу інвестора, його мети та ступеня ризику, на який він готовий. Основними формами здійснення іноземних інвестицій є [1]:

-      часткова участь у підприємствах, що створюються разом з українськими юридичними і фізичними особами, чи придбання частки діючих підприємств;

-      створення підприємств, що цілком належать іноземним інвесторам;

-      придбання інших майнових прав; в інших формах, що не заборонені законами України, у тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України. 

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в будь-які об’єкти, інвестування в які не заборонено законодавством.

Переваги міжнародних інвестицій для розвитку підприємств:

–      гарантована державою можливість організувати підприємство, яке буде працювати з іноземними капіталами

–      можливість користуватися пільгами, здійснюючи операції з іноземним капіталом, що є значною економією.

–      майже повна відсутність контролю фінансових коштів організації з боку своєї держави.

–      зникає необхідність розмежовувати кошти, отримані в ході зовнішніх і внутрішніх фінансових операцій.

–      можливість уникнути більшості податків або використовувати самі мінімальні ставки.

–      немає зобов'язань повертати міжнародні інвестиції в найкоротші терміни, завдяки чому є час зайнятися розвитком підприємства [2, c.258].

Іноземне інвестування може формуватися залежно від типу інвестора, його мети та ступеня ризику, на який він готовий. Основними формами здійснення іноземних інвестицій є:

-      часткова участь у підприємствах, що створюються разом з українськими юридичними і фізичними особами, чи придбання частки діючих підприємств;

-      створення підприємств, що цілком належать іноземним інвесторам

-      придбання інших майнових прав; в інших формах, що не заборонені законами України, у тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України [3, c.50].

Отже,  міжнародні інвестиції відіграють важливу роль у розвитку підприємства, оскільки дозволяють інвестору та підприємству-об’єкту інвестування збільшувати прибутки та підвищувати ефективність діяльності.

 

Науковий керівник: к.е.н., ст..викл. Кузнєцова К.О.

 

Посилання

Закон України «Про режим іноземного інвестування» // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 19.

Головня О.М. Управління інвестиційним кліматом : інтереси держави, регіонів і підприємств / О.М. Головня // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 1. – С. 256–261.

Сидорова А. Кількісна оцінка узгодженності інтересів суб'єктів іноземного інвестування / А. Сидорова, Г. Анісімова // Економіка України. - 2012. - №3. - С.49-59.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання