КРАУДФАНДІНГ ТА КРАУДІНВЕСТІНГ ЯК ФОРМИ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В ПРОЕКТИ

Автор(и)

  • Данііл Олександрович Кураєв студент, Україна
  • Марина Олегівна Кравченко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут іменіІгоря Сікорського»,

Ключові слова:

Краудфандинг, Краудінвестінг

Анотація

Доступ до джерел іноземного фінансування є практично закритим для основної частини підприємств та стартап-проектів малого та середнього бізнесу, фінансові кредити є «не підйомними», можливості державної підтримки та фінансування також є дуже обмеженими [1]. Тому актуалізується проблематика пошуку альтернативних джерел та форм залучення інвестицій, до яких в тому числі можна віднести краудфандінг та краудінвестінг.

Краудфандінг – це форма інвестування, заснована на співпраці людей, які добровільно об'єднують свої гроші або інші ресурси разом, як правило через Інтернет, аби підтримати зусилля інших людей або організацій. Фінансування за схемою краудфандінгу може виконувати різні функції, зокрема, допомога постраждалим від стихійних лих, підтримка з боку вболівальників чи фанатів, підтримка політичних кампаній, фінансування стартап-компаній та малого бізнесу, створення  програмного забезпечення тощо. Для старту збору коштів обов'язково повинна бути задекларована мета, визначена ціна її досягнення, а результати обчислення усіх витрат та процесу збирання мають бути відкритими у вільному доступі [2].

Краудінвестінг – форма інвестування, аналогічна краудфандінгу, проте мета брати участь у ньому для потенційного інвестора однозначно полягає в очікуванні відносно високих доходів у разі успіху обраної компанії, але з розумінням можливих високих ризиків [1].

Підприємець, який прагне використовувати краудфандінг чи краудінвестінг, наприклад, для формування стартового капіталу проекту, зазвичай використовує інтернет-спільноти, щоб залучити невеликі суми грошей від осіб, які, як правило, не є професійними фінансистами.

Загалом, діапазон форм краудфандінгового фінансування є доволі широким, зокрема:

-         збирання грошей без жодної прямої матеріальної віддачі без або з публічним висвітленням імені жертводавця в подяку за надані гроші;

-         запозичення грошей (мікрофінансування);

-         формування квазі-акціонерного капіталу (але якщо така схема не підпадає під жодні нормативні положення, щодо первинного розміщення акцій).

Можливість зареєструвати свій стартап-проект на краудфандінговому онлайн-майданчику має будь-хто. Однак, всі проекти повинні відповідати певним вимогам, мати чітко визначені терміни реалізації, необхідний обсяг інвестицій, варіанти винагород тощо. Якщо за певний термін проект не збирає потрібну суму, то за допомогою агрегатора кошти повертаються на ті рахунки, з яких вони надійшли.

Для стартапів, які потребують фінансування, така платформа надає реальну можливість залучати фінансування з мінімальними ризиками. Для потенційних інвесторів стартапів вона надає можливість вкласти кошти в проект (компанію) з будь-якої країни світу, не маючи законодавчих, територіальних, дозвільних та інших адміністративних перешкод.

За прогнозами Світового банку, до 2025 року річні вкладення в краудфандінг зростуть до 93 млрд. дол. Лише третина всіх краудфандінгових проектів є соціальними та розважальними, решта мають комерційну спрямованість [3]. Можна з упевненістю говорити щодо перспективності розвитку краудінвестінгових та краудфандінгових технологій в Україні, які можуть позитивно вплинути на розвиток як нових сегментів економіки, так і фінансової системи країни

Посилання

Краудінвестинг або краудфандінг: чи є перспективи розвитку в Україні? Народный Депутат : онлайн журнал. 2013 №95. URL: http://nardepjournal.com/article/2013/95/kraudinvestingabo-kraudfanding-chi-e-perspektivi-rozvitku-v-ukraini.

Краудфандінг : визначення. Вікіпедія : вільна енциклопедія. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/

Краудфандінг.

Краудфандинг в Украине: с миру по доллару. InVenture: Инвестиционный портал. URL: https://inventure.com.ua/news/ukraine/kraudfanding_v_ukraine_s_miru_po_dollaru

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання