Міжнародна практика оцінки інвестиційної привабливості проектів

Автор(и)

  • Olha Savchenko
  • Ірина Миколаївна Манаєнко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Анотація

Відбір потенційно ефективних проектів для інвестування є критично важливим управлінським завданням. Ресурси для розробки нових продуктів або послуг завжди є занадто цінні і обмежені, щоб марнотратно витрачати їх на слабкі або потенційно неперспективні проекти, які не принесуть очікуваної віддачі. Ключем для підвищення прибутковості компанії є здатність побачити слабкі проекти якомога раніше, перш ніж на них будуть витрачені значні ресурси. Метою відбору проектів є концентрування обмежених ресурсів компанії на дійсно перспективних проектах. Результатом стає чітко встановлена пріоритетність проектів, а наслідком - більш швидке виконання найбільш пріоритетних проектів. Управлінська команда повинна ідентифікувати найбільш перспективні проекти на ранніх етапах процесу і забезпечити їх ресурсами. У цьому випадку невдачі і провали будуть нечисленні, нераціональна витрата ресурсів зведений до мінімуму, а економічна віддача від проектів стане вище.

Світовий досвід показує, що оцінка проектів швидше відносна процедура, ніж точна наука. Існує безліч підходів до оцінки вартості проекту та неможливо розробити стандартну методику оцінки вартості проекту з формулами і коефіцієнтами, які відображали б різноманіття конкретних ринкових ситуацій. Аналіз інвестиційної привабливості  для кожного проекту здійснюється індивідуально. Оцінка здійснюється різноманітними методиками, які ґрунтуються на відповідних показниках та проаналізованих факторах.

Міжнародного досвіду розроблення та реалізації інвестиційних проектів дав можливість запропонувати основні показники фінансової ефективності, які потрібно розрахувати при їх підготовці: чиста приведена вартість; внутрішня норма рентабельності; дисконтований термін окупності. Зазначені показники розраховуються на підставі чистого грошового потоку компанії (Net Cash Flow, NCF) — суми грошових коштів, що необхідна проекту (на інвестиційній фазі) або вивільняється в результаті його виконання (на операційній фазі) [1].

Міжнародна практика оцінки ефективності інвестицій істотно базується на концепції тимчасової вартості грошей і заснована на наступних принципах [2, с. 245] :

1. Оцінка ефективності використання інвестованого капіталу здійснюється шляхом зіставлення грошового потоку (cash flow), який формується в процесі реалізації інвестиційного проекту та вихідної інвестиції. Проект визнається ефективним, якщо забезпечується повернення вихідної суми інвестицій і необхідна прибутковість для інвесторів, які надали капітал.

2. Інвестується капітал, так само як і грошовий потік, приводиться до теперішнього часу або до певного розрахункового року, як правило, передує початку реалізації проекту.

3. Процес дисконтування капітальних вкладень і грошових потоків здійснюється за різними ставками дисконту, які розраховуються в залежності від особливостей інвестиційних проектів. При визначенні ставки дисконту враховуються структура інвестицій і вартість окремих складових капіталу.

Оцінку інноваційного проекту необхідно здійснювати в два етапи. На першому етапі розраховується показники ефективності проекту в цілому. Також визначається джерела фінансування. На другому етапі оцінки ефективності проекту уточнюється склад учасників і визначається його реалізація в ув'язці з набором критеріїв оцінки кожного експерта. У разі незадоволення очікуваних результатів, деякі моменти здійснення реалізації проекту можуть бути переглянуті.

Особливістю системи управління інвестиціями є відбір проектів не тільки за суворим набором загальноприйнятих показників, але і по ряду якісних показників, які можуть істотно змінюватися в залежності від специфічних особливостей проекту. Узагальнюючи досвід та методи вітчизняних та зарубіжних науковців модель комплексної оцінки інвестиційної привабливості проектів можна представити наступними кроками оцінка стратегії; аналіз потреби в інвестиціях; аналіз структури засобів; аналіз ціни капіталу; визначення грошових потоків; визначення економічної ефективності;  врахування ризику проекту; аналіз портфеля;  коригування оцінки проекту; ретроспективний аналіз.

Всі кроки є взаємопов’язані між собою та впливають одне на одного. Дослідження всіх етапів, а особливо причинно наслідкових зав’язків  між кожними кроками дасть можливість оцінити інвестиційну привабливість проекту та підвищить ймовірність його результативності.

 

Посилання

Шемаєв В. В. Оцінка фінансової ефективності інвестиційних проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями / В. В. Шемаєв, О. О. Ромодан // Фінанси України. - 2014. - № 5. - С. 96-105. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Fu_2014_5_10

Финансовый менеджмент : учебник для академического бакалавриата / Г. Б. Поляк [и др.]; отв. ред. Г. Б. Поляк. — 4-е изд., перераб. и доп. — М. : Издательство Юрайт, 2015. — 456 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів