Залежність фармацевтичної галузі України від імпортних препаратів

Автор(и)

  • Марія Семененко

Анотація

Сучасна фармацевтична галузь включає в себе багатофункціональний та складний ринок, у якому швидко зростають виробництво та продажі. За підсумками 2017 р темпи приросту роздрібних продажів лікарських препаратів значно випереджають темпи роздрібного товарообігу по країні в цілому, 21,2% проти 8% відповідно. Також варто відзначити значний приріст і в доларовому вираженні, хоча темпи зростання цін на лікарські засоби значно нижче загального рівня інфляції в країні.

Така статистика надає можливість зробити висновок, що фармацевтична галузь швидко розвивається і є досить перспективною для України. Однак в той час, коли у розрізі товарів українського та закордонного виробництва в натуральному вираженні превалюють товари українських виробників, у грошовому вираженні переважають все ж таки закордонні товари (рис.1).

 

 

Рис.1 Структура аптечних продажів товарів українського і закордонного виробництва в грошовому і натуральному вираженні за підсумками 2017 р. [1]

 

Зовнішньоторговельний баланс України за підсумками 2017 року зведений з дефіцитом у 2,625 мільярда доларів проти 541,6 мільйонів доларів профіциту за попередній рік, що спостерігається вперше за останні 4 роки[1]. З огляду на це, стає актуальним перехід фармацевтичної галузі до стратегії імпортозаміщення.

Створення та виконання стратегії імпортозаміщення буде стимулювати розвиток вітчизняної фармацевтичної промисловості, створить умови для подальшого розвитку фармацевтичної, фармакологічної, біотехнологічної та медичної науки. Це сприятиме підвищенню рівня наукових досліджень та активному залученню інвестицій для їх проведення[2].

Впровадження політикиі мпортозаміщення є досить складною для реалізації на ринку лікарських засобів. Найбільшим світовим експортером і імпортером фармацевтичної продукції є ЄС. Однак переважна кількість країн Євросоюзу (наприклад, Німеччина, Бельгія, Франція, Великобританія, Ірландія) зберігають позитивне сальдо торгівельного балансу в фармацевтичному сегменті. У свою чергу, для країн, яківідносно нещодавно стали членами ЄС (Польща, Словаччина, Румунія), характерне превалювання імпорту над експортом[3].

Таким чином, імпортозалежність у сфері лікарських засобів – це загальносвітова тенденція, і Україна, де імпортні лікарські засоби складають майже 60% ринку, в цьому контексті не є винятком, хоча, безумовно, така висока частка імпортних ліків може становити певну загрозу для національної безпеки. Для реалізації стратегії імпортозаміщення, потрібен виважений підхід і розуміння того, що охорона здоров'я – це сфера,яка насамперед повинна піклуватися про населення, спираючись на власне виробництво[4].

 

Науковий керівник:к.е.н., доцент Пічугіна М.А.

Посилання

Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

ХІІІ Щорічний аналітичний форум Фармапогляд – 2018 [Eлектронний ресурс] –Режим доступу: https://www.apteka.ua/article/447493

KolinzP. NationalproductionofmedіcatіonsinthecountriesofEuropeanUnion // Farmaindustry. – 2010 -рр. 12–14.

Клунко Н. В. Закордонний досвід імпортозаміщення у фармацевтичній галузі як приклад для України [Електроннийресурс] – Режимдоступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ekukrr_2012_6_4

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів