Розвиток міжнародного бізнесу в умовах популяризації криптовалют

Автор(и)

  • Irina Manaenko Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,
  • Anastasiia Kondratiuk Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,

Анотація

Сучасний динамічнийсвітпостійно розвивається, доповнюється новими технологіями і кардинально змінює уявлення про повсякденне життя та середовище міжнародного бізнесу. Кожен новий етап розвитку світової валютної системи (з 1976 р і понині діє Ямайська валютна система) пов'язаний з кризою попередньої моделі. І хоча очевидних ознак кризи в нинішній мультивалютної системі не спостерігається, саме виникнення і популяризація криптовалюти, «віртуалізація» грошових відносин створюють серйозні виклики для звичної нам логіки фінансового обміну. На ці виклики доведеться реагувати фінансовим інститутам усього світу. Україна - не виняток.

Незважаючи на величезний прогрес в економічній глобалізації, світова фінансова система все ще дуже фрагментована, і лише деякі її гравці отримують реальний шанс на щось вплинути. Очевидно, що блокчейн має відмінний потенціал для консолідації і, можливо, навіть стандартизації фінансових ринків по всьому світу. Технологія блокчейна і її агресивна популяризація за допомогою швидкого зростання цін на криптовалюту може допомогти світовій фінансовій системі розв'язати цю проблему головну проблему, яка полягає в дефіциті довгострокового фінансування і забезпечити подальше глобальне зростання економіки за рахунок того, що технологія блокчейна знаходиться в повній відповідності з кожним з чотирьох принципів, сформульованих G30 [2].

У той час як Visa і Mastercard становлять 70% всього обсягу платежів, біткоїні Ефіріум повільно, але впевнено збільшують свою частку. Також вельми примітно, що біткоїні Ефіріум в сукупності вже випередили PayPal, який має ринкову капіталізацію в 64 млрд.дол.[1].Часто підприємства витрачають мільйони доларів на консалтингові послуги, щоб отримати уявлення про ринковий попит. Криптовалюта вказує на існування такого попиту абсолютно безкоштовно. Їх зростаюча ринкова капіталізація вказує на те, що роздрібні інвестори в усьому світі мають досить заощаджень, які можуть бути інвестовані в привабливі можливості і проекти. У той час, як приватні підприємства розробляють способи взаємодії і співпраці через блокчейн, державні підприємства, представлені державними інвестиційними фондами, можуть почати реалізацію аналогічних ініціатив.

В Україні вже декілька років функціонують підприємства, що приймають криповалюту в якості оплати за свої товари та послуги. Це:магазин «Натуральні продукти», сервісний центр «UkrainianiPhoneService», Yaware - розробник корпоративних додатків, адвокатська контора «Юскутум», квітковий інтернет-магазин «SendFlowers», кав'ярня «KavaLike», агентство нерухомості «Gek», IT-компанія «SilencaTech». І даний перелік не є вичерпним, оскільки постійно з'являються все нові учасники ринку,що приймають до оплати певний вид криптовалюти [3].

Розглянемо основні причини популярності криптовалюти у міжнародному бізнесі.

1. Відсутні або низькі комісії. У криптовалют перекази не залежать від переданої суми або від місця розташування відправляючої / приймаючої сторони. Крім цього, немає ніякої абонентської плати, різного роду лімітів та інших обмежень.

2. Майже миттєві платежі. Банківські перекази тривають в середньому 3-5 робочих днів. У криптовалюті ж вони проходять набагато швидше –не більше 10 хвилин.

3. Відсутність кордонів. Криптовалюта може допомогти багатьом компаніям вийти на міжнародний ринок, завдяки значній економії операційних витрат, так як з біткоїнівнічого не потрібно перераховувати і конвертувати в місцеву валюту, постійно втрачаючи гроші на комісіях.

4. Безпека і захищеність. Мережа крипто валют надзвичайно стійка до злому, оскільки для атаки на валюту потрібно володіти більш ніж 51% потужності мережі. Це зробити практично неможливо.

5. Відсутність контролю. Оскільки певна криптовалюта - розподілена база даних, де немає єдиного центру, то це означає, що ніхто не має права скасовувати / блокувати платежі.

6. Псевдонімність. Користувачеві немає необхідності передавати свої особисті дані для здійснення платежу, а значить не потрібно побоюватися витоку важливих даних в мережу [1].

В даний час очевидно, що криптовалюта стрімко завойовує інтерес світової громадськості - котирування впевнено зростають, що викликає все більший інтерес користувачів. Але, незважаючи на це, представники сфери бізнесу продовжують ставитися до альтернативних валют з побоюванням. Це пояснюється тим, що в ряді держав операції з криптовалюта все ще не легалізовані і можуть загрожувати навіть судовими розглядами. Але в низці країн, у тому числі в Україні, вже розпочато напрацюванням нормативно-правових пропозицій регулювання ринку криптовалют.

 

Посилання

BitsMedia - інформаційний сайт про криптовалюту Bitcoin.URL: https://bits.media/

ConsultativeGrouponInternationalEconomicandMonetaryAffairs, Inc. URL:http://group30.org

ForkLog – журнал про розвиток цифрових валют (криптовалют).URL:https://forklog.com/

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-03

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів