СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Олександр Владиславович Станіславський
  • Жанна Михайлівна Жигалкевич

Анотація

Розвиток промислових підприємств є актуальною проблемою для економік будь-якої країни. Вітчизняний промисловий сектор знаходиться у стадії спаду. Звичайно, основною причиною такої негативної тенденції є постійні економічні кризи, що пов’язані з всіма політичними подіям в останнє двадцятиріччя. Як наслідок, не відбувається модернізація галузі, спостерігається застій та недовикористання виробничих потужностей, виробляється конкурентоспроможна продукція.

За умов такої складної економічної ситуації і низки невирішених проблем вітчизняним підприємствам досить складно побудувати стратегію свого розвитку. Так, фінансова неефективність вітчизняних промислових підприємств пов’язана з цілою низкою проблем, основними з яких є [1]:

-      зниження рівня промислового розвитку всіх підприємств країни, що призводить до скорочення рівня попиту та до зменшення їх платоспроможності;

-      відсутність чітких механізмів кредитування, особливо на довгострокову перспективу, та високі ставки по кредитах;

-      відсутність дієвої підтримки від держави, особливо при компенсації вартості імпортної техніки, та недієвість механізму фінансового лізингу;

-      відсутність необхідної сучасної ринкової інфраструктури;

-      значна консервативність та відсутність дієвих підходів щодо завоювання частики на ринку в умовах вільної конкуренції;

-      значне зношення основних фондів та відсутність фінансування на їх оновлення;

-      відсутність висококваліфікованих кадрів тощо.

Таким чином, до основних стратегічних напрямків можна віднести наступні:

-      впровадження нових технологій, повна модернізація та оновлення устаткування;

-      диверсифікація виробництва та розширення асортименту продукції;

-      ефективна кадрова політика в забезпеченні гідних умов праці, залучення висококваліфікованих фахівців.

Деякі галузі вітчизняного машинобудування відомі високою якістю продукції і займають провідні позиції на міжнародному рівні. Відбувається стрімка модернізація та покращення підприємств спеціалізації виробництва танків. Майже весь обороно-промисловий комплекс України наразі зазнає позитивних змін, збільшено потік інвестицій у дану галузь. У зв’язку зі збільшенням військового державного замовлення для забезпечення потреб Збройних Сил України багато промислових підприємств, що спеціалізуються на виготовленні цивільної продукції, приймають стратегічні рішення диверсифікації виробництва та впроваджують виготовлення військової продукції. Безперечно це великий плюс і притік додаткових коштів для всієї вітчизняної промисловості. Спостерігаючи таку тенденцію розвитку, безсумнівно можна стверджувати, що одним з основних критеріїв оцінки вітчизняних підприємств – якість виготовленої ними продукції. І це шлях до досягнення конкурентоспроможної продукції.

Позитивний характер також має теоретична база наукових досліджень. Розробки українських технопарків несуть чималий технологічний потенціал, який в сумісництві з інвестиціями призведуть до розробки та виробництва конкурентоспроможної продукції як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Таким чином, будуючи позитивний імідж вітчизняних підприємств, можливо забезпечити привабливий інвестиційний клімат для всієї національної економіки.

Однією з вагомих причин, що ускладнює впровадження стратегічних рішень є швидка мінливість зовнішнього середовища. Нестабільна економічна та політична ситуація, поява нових зарубіжних конкурентів на внутрішньому ринку, швидкий темп НТП вимагає від менеджменту сучасних промислових підприємств ефективно та швидко пристосовуватись до нових умов ринку.

Отже, беручи до уваги наявні виробничі потужності, при правильному стратегічному плануванні та ефективній політиці держави вітчизняний сектор промисловості має високий потенціал для розвитку в майбутньому.

 

Посилання

Каличева Н.Є. Напрями забезпечення ефективного розвитку промислових підприємств в сучасних умовах / Каличева Н.Є., Бохан С.Є. // Міжнародний науковий журнал "Науковий огляд". - Том 5, № 37 (2017). [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://naukajournal.org/index.php

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки