ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУ ЕФЕКТИВНІСТЬ ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Svitlana Perminova Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Mariia Yuriivna Vasylenko не працюю, Ukraine

Ключові слова:

ефективність, імпорт,

Анотація

 

З різноманіття теоретичних підходів, які висвітлені в наукових працях вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, випливає, що поняття «ефективність імпорту» є багатогранною економічною категорією, на яку впливають різноманітні фактори.

За часовим лагом дії виокремлюють фактори тимчасової дії, що здійснюють свій вплив на одноразовій або періодичній основі та фактори постійної дії.

Залежно від ступеня контролю факторів підприємством вони бувають контрольовані та неконтрольовані. Підприємство може впливати на ефективність свої імпортної діяльності  здійснюючи планомірний вплив на контрольовані чинники, до яких можна віднести [1]: ринкові стратегії підприємства; організаційну структуру підприємства; інформаційне забезпечення ЗЕД; організацію міжнародного маркетингу; умови угод з контрагентами; якість і адаптацію імпортованого товару до потреб внутрішнього ринку; асортимент і диверсифікацію продукції; цінову політику та ін.

Неконтрольовані фактори, а саме: зовнішньоторговельна політика країн; ступінь розвитку міжнародних економічних відносин; тенденції в розвитку світової інтеграції; стан економіки країн експортерів; кон'юнктура ринку України; ємність ринку збуту; рівень транспортних тарифів і мит; динаміка валютних курсів [2], як правило, тягнуть за собою більш серйозні загрози для імпортної діяльності підприємства.

Серед чинників ефективності імпортної діяльності науковці виділяють [2]: фактори, що відрізняють учасників імпортної діяльності від підприємств, які працюють тільки на внутрішньому ринку; зовнішні чинники (державні програми розвитку експорту, заохочення іноземних інвестицій і т.п.); фактори, пов'язані з поведінкою фірми (маркетингова орієнтація фірми, цілеспрямованість менеджменту і т.д.)

За значущістю (впливом на результат) ці фактори (групи факторів) пропонується ранжувати так: фактори ринкового ціноутворення; фактори виробничої собівартості; курсова динаміка; кредитний вплив; фактори податкової та регуляторної політики; фактори трансакційних витрат.

Перелічені фактори за механізмом впливу на фінансову результативність імпортних операцій можуть бути розділені на внутрішні та зовнішні. До внутрішніх належать фактори виробничої собівартості та, частково, фактор трансакційних витрат; до зовнішніх – фактори ринкового ціноутворення, курсової динаміки, кредитного впливу, податкової та регуляторної політики, частково, фактор трансакційних витрат. Причинами ризику ЗЕД можуть бути також нестабільність державної влади, особливості державного устрою і законодавства, неефективна економічна політика, що здійснюється владою, етнічні і регіональні проблеми, різка поляризація інтересів різних соціальних груп тощо. Як бачимо, можливість впливати через фактори на ефективність імпортних операцій з боку підприємства різниться. Підприємство може розглядати такі фактори як систематичні ризики та відповідно реагувати на їх динаміку, мінімізуючи їх можливий негативний вплив; наприклад, у випадку зовнішньоторговельних операцій, використовуючи набір традиційних (банківська гарантія, акредитив, вексель) та нетрадиційних (ф’ючерс, опціон, форвард, своп) фінансових інструментів управління.

Для практичних досліджень ефективності імпортної діяльності українських підприємств особливе значення набувають чинники, пов'язані з українською специфікою [3]: відмінності в корпоративній культурі; несприятливість економічного та політичного клімату країни; недостатній міжнародний досвід та кваліфікація у менеджерів підприємств - учасників ЗЕД; відсутність в українських імпортерів традиційних зв'язків з іноземними контрагентами; особливості українського законодавства.

Таким чином, підприємствам доводиться враховувати вплив усіх груп факторів, які можуть позитивно чи негативно вплинути на ефективність їхньої імпортної діяльності, що допомагає зменшувати невизначеність, розробляти більш точні плани ЗЕД, оптимізувати ресурси і, в результаті, підвищувати стабільність та ефективність імпортної діяльності підприємства.

 

 

Біографія автора

Svitlana Perminova, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»

Доцент кафедри менеджменту

Посилання

Нагірна М.Я. Етіологічна діагностика експортно-імпортної діяльності підприємств / [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.lp.edu.ua/sites/default/files/dissertation/2016/2996/dysertaciya_nagirna_m.ya_.pdf

Касьянова Г. Экспорт и импорт / Г. Касьянова. – М.: АБАК, – 2015. – 534 с.

Беднарська О.Р. Особливості планування ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств / [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://vlp.com.ua/files/02_27.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-04

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів