ІННОВАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ФАКТОР СУЧАСНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Катерина Ігорівна Оксенюк Луцький НТУ, Україна

Анотація

В умовах посилення процесів глобалізації та міжнародної конкуренції рівень економічного  розвитку держави залежить від спроможності реалізувати інноваційний потенціал з врахуванням стратегії економіки знань.Беззаперечним є той факт, що саме інновації – рушійна сила розвитку підприємств та основа економічного зростання як окремого підприємства, так і держави в цілому. В зв’язку з цим, актуального значення набувають питання, що пов’язані із дослідженням проблем розвитку інноваційного підприємництва.

Теоретичні та практичні аспекти інноваційного розвитку знайшли своє відображення в роботах провідних вітчизняних та зарубіжних вчених, зокрема таких як Ю.Бажал, Л.Борщ, А.Гальчинський, М.Гаман, В.Геєць, П.Друкер, А.Кінах, О.Кузьмін, Г.Климкова, Б.Малицький, Л.Федулова, А.Чухно, І.Шумпетер та інших.

Під інноваційним підприємництвом розуміємо процес створення нових товарів і технологій за допомогою практичного використання ідей і винаходів. Суб’єктами інноваційного підприємництва є підприємства та організації які здійснюють інноваційну діяльність.

Варто відзначити, що саме інноваційне підприємництво як фактор сучасного економічного розвитку має стати першочерговим елементом у розбудові “нового” українського суспільства.

На розвиток інноваційного підприємництва в Україні впливає низка чинників, зокрема законодавча база, стан економіки та інвестиційний клімат у державі. На жаль економічний розвиток інноваційного підприємництва в Україні носить перманентний характер та є повільним.

Провідна роль у розвитку інноваційного підприємництва належить державі, оскільки вона являється фундаментом сучасних інновацій. Державне регулювання повинне доповнювати дію ринкових регуляторів (попиту і пропозиції, конкуренції, мотиваційних механізмів) у сфері розвитку науки і техніки.У програмних документах та реальних діях державної влади поки що не знайшли належного

місця інноваційні чинники економічного зростання в Україні [1].

Проблемами розвитку інноваційного підприємництва є [2]:

— відсутність власних коштів для здійснення інноваційної діяльності;

— відставання малих та середніх підприємств в обсягах інноваційної діяльності;

— висока загроза привласнення іноземними суб’єктами інноваційного підприємництва у вигляді прибутків від інноваційної діяльності вітчизняного сектору досліджень і розробок (ДіР) завдяки стабільно високому рівню фінансування сектору ДіР іноземними інвесторами (близько 20 %);

— поступова втрата вітчизняною сферою ДіР функції генерування конкурентоспроможних результатів науково-технічної діяльності;

— посилення впливу держави через бюджетну політику на темпи та напрями розвитку інноваційного підприємництва;

— підвищення рівня економічної ефективності держави як власника об’єктів права інтелектуальної власності та суб’єкта привласнення інноваційної квазіренти.

Отже, ситуація що склала, в інноваційній сфері викликає необхідність активізації інвестиційної діяльності за допомогою: оновлення основних виробничих фондів, підвищення конкурентоспроможності продукції; впровадження принципово нових наукоємних технологій, випускe високотехнологічної продукції.

 

Біографія автора

Катерина Ігорівна Оксенюк, Луцький НТУ

доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Луцького НТУ

Посилання

Зянько В.В. Інноваційне підприємництво: сутність, механізми і форми розвитку [монографія] / Н.В. Зянько. – Вінниця. – УНІВЕРСУМ 2008. – 397 с.

Вакуленко В.О. Розвиток інноваційного підприємництва в Україні / В.О. Вакуленко.– Проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку. – 2011. – № 1. – с. 52-56.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-23

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання