ФОРМУВАННЯ ЛОГІСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТРАНСПОРТНО-ЕКСПЕДИЦИЙНИХ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Марія Ткачук

Анотація

До логістичного менеджменту на підприємстві слід віднести такі системи, як управління логістичною інфраструктурою, інформаційними технологіями, управління складськими процесами та запасами, а також управління перевезеннями. Тому, під терміном логістичний менеджмент можна розуміти процес, що об’єднує в собі керування, регулювання та контроль за усіма роботами, що пов’язані з переміщенням, як сировини так і готової продукції до кінцевого споживача. Тобто, це поєднання логістики та менеджменту як комплексної локалізованої системи управління матеріальними та інформаційними потоками [1, с.177].

Управління перевезеннями передбачає транспортно-експедиційні послуги, які в свою чергу включають весь комплекс завдань та робіт, що пов’язані з транспортуванням вантажів зі складу до складу, зі складу до кінцевого споживача, а також ряд інших операцій пов’язаних з завантаженням та розвантаженням транспортних засобів.

Основними операціями по транспортно-експедиційним послугам можна вважати:

1)     всі дії з товаром до його завантаження (пакування, сортування, зберігання);

2)     завантаження товару;

3)     транспортування товару через проміжні пункти до кінцевих точок;

4)     відвантаження товару;

5)     операції пов’язанні з замовленням та розрахунком з клієнтами;

6)     забезпечення безпеки та супровід вантажу.

Процес формування логістичного менеджменту транспортно-експедиційних послуг підприємства включає питання вибору способу транспортування продукції. Існують такі способи:

1)     залізничний транспорт (використовується для дальніх перевезень великого вантажу);

2)     морський (переважно для міжнародного експорту, імпорту);

3)     авіаційний (термінові перевезення);

4)     автомобільний (в основному використовується на невеликих відстанях).

Окрім перевезень вантажів, транспортно-експедиційні послуги включать в себе надання своїм клієнтам, різноманітну допомогу, пов'язану з прийманням вантажів на тимчасовим відповідальним зберіганням, супроводженням вантажів експедиторами, здаванням вантажів органами транспорту та інше [2, с.64].

Логістичний менеджмент транспортно експедиційних послух також розглядається в контексті управління персоналом, що приймають участь в цьому процесі. Таким чином, сюди можна віднести керуючий персонал та їх підлеглих (водії, експедитори). Їх взаємодія відбувається на підприємстві шляхом стандартних зв’язків, які притаманні управлінській системі підприємства. Головний керівник вимагає від підлеглих повного звіту про проведення транспортно-експедиційних послуг, куди входить інформація про затримки, виконання плану поставок, збереження товару, звіту щодо використання палива для транспортних засобів.

Для підприємств використання логістики в транспортуванні є засобом оптимізації транспортних витрат та раціоналізації товароруху [3]. Транспортно-експедиційні послуги на підприємстві мають ряд переваг, що пов’язані з обізнаності організації з усіх сторін логістичного процесу, що насамперед дає змогу ефективно керувати та контролювати транспортування товару та бути впевненим в безпеці перевезень.

Таким чином, формування та впровадження логістичного менеджменту при надані транспортно-експедиційних послуг дає змогу інтенсивному розвитку вітчизняній транспортній системі, тим самим вдосконалюючи та покращуючи рівень обслуговування перевезень.

Література:

1.Крикавський Є. В. Логістика для економістів: підручник. – Львів: Львівська політехніка, 1994. – 448 с.

2.Біловодська О.А.Маркетингова політика розподілу: Навч. посіб. Рекомендовано МОН / Біловодська О.А. — К., 2011. — 495 с.

3.Тридід О.М. Логістика. [Електроний ресурс]. Режим доступу – Бібліотека українських підручників http://libfree.com/114209672_ekonomikatransportnoekspeditsiyni_logistichni_poslugi.html#210

 

Науковий керівник: к.е.н., доцент Луценко І.С.

Посилання

Крикавський Є. В. Логістика для економістів: підручник. – Львів: Львівська політехніка, 1994. – 448 с.

Біловодська О.А.Маркетингова політика розподілу: Навч. посіб. Рекомендовано МОН / Біловодська О.А. — К., 2011. — 495 с.

Тридід О.М. Логістика. [Електроний ресурс]. Режим доступу – Бібліотека українських підручників http://libfree.com/114209672_ekonomikatransportnoekspeditsiyni_logistichni_poslugi.html#210

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Логістика та управління ланцюжками поставок:вітчизняний та закордонний досвід