ЗНАЧИМІСТЬ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • М. Чуй

Анотація

Конкурентоспроможність вітчизняних підприємств на світовому ринку, що розвивається більш динамічним темпом ніж Україна, на даний момент є найбільшою проблемою входження на світовий ринок. Адже на цьому ринку конкурентоспроможними визнано менше 1% української продукції та послуг. Причиною цього є застаріла техніка та технологія, що не дає змоги виробляти продукцію за якістю та витратами на дану продукцію, яка б відповідала європейським стандартам.

Сутність євроінтеграції полягає в тому, що вона зумовлює переорієнтацію напрямів політики держави та нав’язує свої норми та принципи при використанні в національних інтересах.

Україна з кожним роком все ближче наближається до членства з Європейським союзом (ЄС). Цей напрям дасть змогу побудувати розвинену демократичну країну, в якій законодавча база сприяє та допомагає розвивати бізнес, зміцнювати позиції у світовій системі міжнародних відносин а також продукція та послуги вітчизняних підприємств стануть гідними конкурентами світовим лідерам.

До найвагоміших перешкод, що заважають Україні стати членом ЄС можна віднести наступні [1,c. 183]:

‒      корупція, повільний темп реформ;

‒      недостатній економічний розвиток;

‒      низький рівень життя населення;

‒      проблеми з демократією, правами людини в Україні.

Інтеграція України до ЄС має ряд позитивних та негативних наслідків. До позитивних результатів такої співпраці відносять запровадження безвізового режиму, технологічне оновлення українського виробництва, підвищення рівня життя людей, вільний доступ молоді до навчання в університетах країн-членів ЄС, проведення внутрішніх реформ в Україні [2].

При врахуванні всіх позитивних сторін виникає ризик еміграції українців за кордон та погіршення рівня безробіття, що завдасть сильного удару по економіці України.

У той же час слід зазначити, що деякі ринки для України мають значний експортний потенціал. Прикладом цього може слугувати ринок мінеральних добрив, адже Україна експортує близько 90% карбаміду, що становить 8% світового обороту [3]. Саме це свідчить про те, що Україна займає досить міцні позиції та є одним із світових лідерів у деяких ринкових нішах .

Проте більшість вітчизняних підприємств працюють за схемою давальницької сировини, виробляючи на теренах України світові бренди. Прикладом цього є легка промисловість, що знаходиться в стані кризи ще з 90-х років минулого століття. На даний момент в Україні знаходиться більше 20 швейних фабрик, які працюють за цією схемою та шиють одяг світовим будинкам моди, таким як NewYorker, Zara, Marks&Spencer, Terranova, Oggi, Hugo Boss, Bershkа, Dolce & Gabbana. Причиною для іноземних інвесторів є значна кількість кваліфікованого персоналу та низька вартість робочої сили.

Отже, врахувавши все вище сказане, необхідно виокремити основні переваги, що отримає Україна від інтеграції України до Європейського союзу, а саме: вільний доступ до новітніх технологій, вихід на світовий ринок, перехід на європейські технічні норми та стандарти, зменшення витрат часу та коштів на митне оформлення товарів при експорті до країн ЄС, збільшення обсягів продажу – все це обумовлює позитивний й вплив інтеграції для українських підприємств.

Література:

  1. Віткін Л. Усунення технічних бар’єрів у торгівлі товарами та послугами. Гармонізація процедур сертифікації та стандартизації в Україні та ЄС / Віткін Л. // Європейська інтеграція та Україна. – К.: Макрос, 2002. – С.179-198.
  2. Про ризики підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС //[Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.potencial.org.ua/view/news/pro-riziki-pidpisannya-ugodi-pro-asotsiatsiyu-ta-zonu-vilnoi-torgivli-z-ies-ta--mehanizmi-zabezpechennya-prisutnosti-vitchiznyanih-pidpriiemstv-na-rinkah-mitnogo-soyuzu.html.
  3. Тарасова І.І. Дослідження та аналіз тенденцій світового ринку мінеральних добрив. Видавництво Освіта і наука s.r.o. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/33_PRNIT_2012/Economics/2_119811.doc.htm

 

Науковий керівник:к. е.н., доцент Лазоренко Т.В.

Посилання

Віткін Л. Усунення технічних бар’єрів у торгівлі товарами та послугами. Гармонізація процедур сертифікації та стандартизації в Україні та ЄС / Віткін Л. // Європейська інтеграція та Україна. – К.: Макрос, 2002. – С.179-198.

Про ризики підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС //[Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.potencial.org.ua/view/news/pro-riziki-pidpisannya-ugodi-pro-asotsiatsiyu-ta-zonu-vilnoi-torgivli-z-ies-ta--mehanizmi-zabezpechennya-prisutnosti-vitchiznyanih-pidpriiemstv-na-rinkah-mitnogo-soyuzu.html.

Тарасова І.І. Дослідження та аналіз тенденцій світового ринку мінеральних добрив. Видавництво Освіта і наука s.r.o. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/33_PRNIT_2012/Economics/2_119811.doc.htm

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки