ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Олена Миколаївна Савицька НТУУ"КПІ ім.І.Сікорського",
  • Дмитро Авраменко

Анотація

Ефективна реалізація стратегії енергоефективності підприємства передбачає вирішення значної кількості проблем, серед яких важливим на думку авторів представленої публікації визначено потребу вдосконалення сучасного науково-методологічного інструментарію та інформаційно-аналітичного забезпечення управління витратами й фінансового контролінгу суб’єктів господарювання.

Національні та міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та звітності визначають витрати підприємства як зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу. Витрати підприємства на рівні виробничих структурних підрозділів виступають у формі виробничої собівартості продукції (робіт, послуг). Для управління економістам потрібні не просто витрати, а інформація про їх об’єкти – продукцію, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують здійснення витрат, пов’язаних з їх виробництвом (виконання робіт, наданням послуг) [1].

На сьогодні комплекс заходів, що передбачається урядом України для стабілізації економіки, об'єктивно вимагає переходу всіх підприємств і галузей промисловості до противитратних методів господарювання, спрямованих на зменшення собівартості продукції. Важливим питанням є необхідність вдосконалення наявних інструментів управління, а також розробка нових, що відповідатимуть сучасним економічним умовам діяльності українських підприємств для ефективного управління підприємством у цілому й витратами зокрема [2, с. 157].

Зниження рівня витрат – один із основних напрямів розвитку підприємств, що надає можливість суб’єктам господарювання збільшити конкурентні позиції на вітчизняному і зарубіжних ринках. Досвід передових компаній світу показує, що збільшення якості продукції, оптимізація бізнес-процесів, а також ефективне управління людськими ресурсами та витратами сприяють зменшенню первісної вартості, що і робить ці компанії лідерами своїх галузей. Сучасну систему управління витратами сконцентровано на зменшенні рівня неприбуткових витрат. Так за існуючих обставин більшість підприємств не мають об’єктивних передумов для зниження виробничих витрат. Це обумовлено відсутністю і не достатністю фінансових ресурсів для підвищення організаційно-технічного рівня виробництва та його реструктуризації [3].

Управління витратами на підприємстві передбачає виконання всіх функцій, що притаманні управлінню будь-яким об’єктом: розроблення, прийняття й реалізацію рішень, а також контроль за їх виконанням. Функції управління витратами реалізуються через елементи управлінського циклу: прогнозування та планування, організацію, координацію й регулювання, активізацію та стимулювання виконання, облік і аналіз [2].

Основою оцінювання рівня ефективності управління витратами (ресурсним забезпеченням) на підприємстві є розрахунок та подальший аналіз таких груп коефіцієнтів: покриття витрат, рентабельність управління витратами і чистим доходом, витратомісткість, навантаження витрат, координація в управлінні витратами, окупність витрат, тощо. Отримані в системі фінансового контролінгу результати аналітичної роботи зазначених груп відносних значень економічних показників підсистеми управління витратами, розглянуті в динаміці, надають змогу підприємству вирішувати найбільш проблемні питання, пов’язані з ресурсним забезпеченням суб’єктів господарювання та реалізацією стратегії енергоефективності підприємства, що розрахована не тільки на перспективу (концепцію дій), а й спосіб мислення менеджерів і персоналу. Вона реалізується через розроблення внутрішньо фірмових планів компанії, системи її бюджетів, спеціальних програм розвитку та антикризового управління, фінансового контролінгу, управління витратами та контролінгу витрат.

Література:

1. Цал-Цалко Ю. С. Витрати підприємства: Навч. посібник. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 656 с.

2. Проскурня С. С., Голуб Н. О. Методичні аспекти управління витратами на підприємствах [Текст] / С. С. Проскурня, Н. І. Голуб // Економічні науки. Cер. : Облік і фінанси : зб. наук. праць. – Луцьк, - 2013. - Вип. 10(37), Ч.4. – С. 156 - 160.

3. Кравченко О. В. Обґрунтування оптимальної моделі управління витратами [Текст] / О. В. Кравченко // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природного-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції : зб. наук. праць / Рівне НУВГП. – Рівне, 2009. – Вип. 15. - № 4. - С. 94 – 102.

Біографія автора

Олена Миколаївна Савицька, НТУУ"КПІ ім.І.Сікорського"

к.е.н., доцент

Посилання

Цал-Цалко Ю. С. Витрати підприємства: Навч. посібник. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 656 с.

Проскурня С. С., Голуб Н. О. Методичні аспекти управління витратами на підприємствах [Текст] / С. С. Проскурня, Н. І. Голуб // Економічні науки. Cер. : Облік і фінанси : зб. наук. праць. – Луцьк, - 2013. - Вип. 10(37), Ч.4. – С. 156 - 160.

Кравченко О. В. Обґрунтування оптимальної моделі управління витратами [Текст] / О. В. Кравченко // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природного-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції : зб. наук. праць / Рівне НУВГП. – Рівне, 2009. – Вип. 15. - № 4. - С. 94 – 102.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки