ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В ІТ-КОМПАНІЯХ

Автор(и)

  • Юлія Німуха

Анотація

Головне багатство будь-якої ІТ-компанії в сучасних конкурентних умовах – це люди, їх інтелект, креативність та здатність створювати ноу-хау. Тому обов'язковою умовою успішного функціонування підприємства та його розвитку є забезпечення високого рівня системи управління людськими ресурсами.

Процес управління персоналом організації складається з таких функцій: пошук, відбір та прийом персоналу; підбір та розстановка персоналу; ділова оцінка персоналу; трудова адаптація персоналу; вивільнення персоналу [2,c. 63]. Розглянемо особливості реалізації деяких функцій в сучаснихІТ-компаніях.

Пошук, відбір та прийом персоналу в ІТ-компанії – це довгий та ресурсовитратний процес.Кожна компанія прагне залучити лише ті людські ресурси, які повністю відповідатимуть цілям та цінностям організації. За останні роки попит на спеціалістів в ІТ-сфері виріс у кілька разів, тому рекрутери застосовують найрізноманітніші методи, дуже часто вдаючись навіть до ''переманювання'' конкретних професіоналів в конкурентів. Для відбору кваліфікованих працівників з потрібними знаннями та навичками багато компаній користуються послугамирекрутингових агенств в сфері IT.

Ділова оцінка персоналу слугує переважно мотиваційним цілям, а саме орієнтації працівників на покращення трудової діяльності в потрібному для організації напрямку [3]. В ІТ-компаніях діловій оцінці та розвитку персоналу приділяється особлива увага. Головна ціль такої діяльності – мотивувати самоусвідомлення та особистий професійний розвиток кожного працівника, а також покращити командну комунікацію і співпрацю для ефективнішого розвитку продуктів.

Трудова адаптація – це двосторонній процес. З одного боку, за фактом, що людина приступила до роботи у новому підприємстві, стоїть її свідомий вибір, заснований на певній мотивації прийнятого рішення, і відповідальність за це рішення. З іншого боку, і підприємство приймає на себе певні зобов'язання, наймаючи працівника [1]. В ІТ-компаніях адаптація персоналу проходить досить швидко, оскільки компанія зацікавлена в тому, щоб створити максимально комфортні умови для кожного працівника, що сприятиме, в свою чергу, виконанню поставлених цілей.

Вивільнення персоналу – особливий процес в ІТ-компаніях. Для збереження репутації, компанії прагнуть мінімізувати будь-якими способами виникнення конфліктів. Тому сприяють подальшому працевлаштуванню спеціалістів, або ж виплачують додаткові компенсаційні кошти.

Отже, врахувавши все вище сказане, можна виокремити функції управління людськими ресурсами, на яких зосереджена особлива увага в ІТ-компаніях, такі як впровадження програм розвитку персоналу, аналіз можливостей кожного спеціаліста та забезпечення результативної взаємодії між працівниками. А особливими перевагами системи управління людськими ресурсами у ІТ-компаніях є здатність персоналу швидко реагувати та пристосовуватись до змін зовнішнього середовища, виконувати завдання не лише в межах спеціалізації, а й освоювати нові суміжні галузі відповідно до тенденцій розвитку компанії за достатньо короткий період.

Література:

1. Балабанова Л.В. Управління персоналом: навчальний посібник / Л.В. Балабанова, О.В. Сардак. - Київ : Професіонал, 2006. - 512 с.

2. Кибанов А.Я. Управление персоналом организации./ А.Я.Кибанов – Москва.: ИНФРА-М, 2007.-512с.

3. Крушельницька О.В. Управління персоналом: навч.посібник / О.В. Крушельницька, Д.П. Мельничук. – 2-е вид., перероблене й доповнене. – К.: Кондор, 2005. – 308 с.

 

Науковий керівник: к.е.н., доцент Лазоренко Т.В.

Посилання

Балабанова Л.В. Управління персоналом: навчальний посібник / Л.В. Балабанова, О.В. Сардак. - Київ : Професіонал, 2006. - 512 с.

Кибанов А.Я. Управление персоналом организации./ А.Я.Кибанов – Москва.: ИНФРА-М, 2007.-512с.

Крушельницька О.В. Управління персоналом: навч.посібник / О.В. Крушельницька, Д.П. Мельничук. – 2-е вид., перероблене й доповнене. – К.: Кондор, 2005. – 308 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки