ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ КРАУДФАНДИНГУТА КРАУДІНВЕСТІНГУ

Автор(и)

  • Данііл Кураєв

Анотація

В сучасних умовах в країні відчувається гостра нестача інвестиційних ресурсів, доступ до джерел фінансування для основної частини малого та середнього бізнесу є надзвичайно обмеженим [1]. Тому актуальності набуває проблема пошуку та застосування нових альтернативних форм та методів.

Краудфандинг являє собою форму інвестування, за якою люди (мікро інвестори), що не є професійними інвесторами, добровільно об'єднують свої грошові або інші ресурси разом, як правило через мережу Інтернет, аби підтримати зусилля інших людей або організацій. Фінансування за такою схемою може бути зорієнтованим на досягнення різних цілей, таких як допомога постраждалим від стихійних лих, фінансова підтримка спортсменівз боку вболівальників , підтримка політичних кампаній, фінансуваннястартап-компанійтамалого бізнесу, створенняпрограмного забезпечення тощо.Для старту збору коштів обов'язково повинна бути задекларована мета, визначена ціна її досягнення, а обрахунок усіх витрат і процес збору мають бути відкритими для публіки у вільному доступі [2]. Підприємець, який прагне використовувати краудфандинг, наприклад, для стартового капіталу, зазвичай використовує інтернет-спільноти. При цьому діапазон форм краудфандингу є досить широким, наприклад[2]:

-   збирання коштів без жодної прямої матеріальної віддачі тим, хто пожертвував, включаючи підтримку митців та благодійний основі;

-   збирання коштів, що супроводжується публічним висвітленням імені жертводавця;

-   запозичення коштів (мікрофінансування);

-   збирання коштів до квазі-акціонерного капіталу, але при цьому схема не повинна підпадати під жодні положення, що стосуються первинного розміщення акцій; і т. п.

Краудінвестінг також являє собою форму залучення коштів, за якою велика кількість мікро інвесториз типово невеликою сумою грошей через мережу Інтернет можуть вкласти гроші в нові стартап проекти[2]. Стимул брати участь у краудінвестингу для потенційного інвестора полягає в очікуванні відносно високих доходів у разі успіху обраної компанії [1].

Можливість зареєструвати свій стартап на онлайн-платформі є відкритою для всіх бажаючих. Однак проекти повинні відповідати певним вимогам, таким як терміни реалізації, необхідний обсяг інвестицій, варіанти винагород та ін. Якщо за певний термін проект не збирає потрібну суму, то за допомогою агрегатору кошти повертаються на ті рахунки, з яких вони надійшли.Для стартапів, які потребують фінансування, така платформа є реальною можливістю залучати фінансування з мінімальними ризиками. Для потенційних інвесторів – можливістювкласти кошти в проект з будь-якої іншої країни світу, не маючи законодавчих, територіальних, дозвільних та інших адміністративних перешкод, легким і зручним способом виходити на фондовий ринок і безпосередньо звертатися за професійною допомогою до брокерів та інших спеціалістів організованих ринків капіталів[1].

В сучасних умовахкаудфандингявищедоволі розповсюджене в мережі інтернету:використовується для збору коштів як соціальні мережі так и спеціальні сайти які направленні на це (Kickstarter, IndieGoGo тощо). Данні з цих сайтів відображають цільове призначення збору коштів це: благодійна допомога окремим людям або групам людей , лікування, підтримка діячів культури і мистецтва, фінансування компаній и проектів як політичних так і благодійно-громадських.

Розвиток каудінвестинговихта каудфандингових технологій набуває актуальності і перспективи впливу на сегмент інформаційних технологій української економікита позитивно впливати на розвиток фінансової системи. Подібні форми інвестування поширені в світі але не в Україні якщо сприяти розвитку цієї технології то можна розраховувати не на великих інвесторів а шукати підтримки з боку звичайних громадян.

Література:

  1. Краудінвестинг або краудфандинг: чи є перспективи розвитку в Україні? [Електронний ресурс] // Журнал «Народный Депутат». — 2013 — № 95. – Режим доступу: http://nardepjournal.com/
    article/2013/95/kraudinvesting-abo-kraudfanding-chi-e-perspektivi-rozvitku-v-ukraini.
  2. Краудсорсинг : визначення [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. — Режим доступу: https://ru.wikipedia.org/wikiКраудфандинг.

 

Науковий керівник: к.е.н., доцент Кравченко М. О.

Посилання

Краудінвестинг або краудфандинг: чи є перспективи розвитку в Україні? [Електронний ресурс] // Журнал «Народный Депутат». — 2013 — № 95. – Режим доступу: http://nardepjournal.com/

article/2013/95/kraudinvesting-abo-kraudfanding-chi-e-perspektivi-rozvitku-v-ukraini.

Краудсорсинг : визначення [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. — Режим доступу: https://ru.wikipedia.org/wikiКраудфандинг.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки