РИЗИКИ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЕКТУ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Автор(и)

  • Ольга Володимирівна Гук НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського",
  • Марія Полях

Анотація

Невизначеність умов реалізації інноваційних проектів (ІП) і можливе відхилення їх результатів від очікуваних вже визнані в економічній теорії і практиці. В економічних проектах ризик виступає як можливість втрат або отримання більш низького результату порівняно з очікуваним. Ретроспективний аналіз праць вітчизняних і зарубіжних вчених свідчить про необхідність здійснення оцінки ризиків в інвестиційних та інноваційних проектах, однак незважаючи на велику кількість публікацій, проблеми прогнозної оцінки невизначеності інноваційних проектів і ризику в зв'язку з їх реалізацією знаходяться лише на стадії обговорення.

В умовах невизначеності розрізняють фінансові, страхові, технічні, виробничі, екологічні, соціальні та інші види ризиків. Науковці класифікують ризики, пов'язані з діяльністю підприємства на (внутрішні) і не пов'язані з ним (зовнішні - політичні і ризики, обумовлені форс-мажорними обставинами). Для інноваційних проектів, які фінансуються з бюджету, ризики, обумовлені зміною законодавства, рішеннями органів державного управління можуть бути віднесені до форс-мажорних і не враховуватися при оцінці умов реалізації та ефективності проінвестованого проекту.

До факторів, що визначають ступінь і міру ризику при реалізації інноваційних проектів відносяться: високий ступінь невизначеності структури робіт; невизначеність умов досягнення і самого результату поставленої мети; суб'єктивність оцінки шляхів досягнення результатів для реалізації проекту; наявність елементів саморегулювання і самоорганізації [1].

Перераховані види ризику мають різні наслідки для учасників інноваційних проектів - замовника (інвестора), розробника та виробника продукції. В першу чергу і в найбільшій мірі ризикує інвестор, а тому саме він найбільше серед учасників інноваційного процесу зацікавлений в зниженні ризику.

Одним з очевидних джерел невизначеності інноваційних проектів є недостатність інформації як про сам досліджуваний об'єкт, так і про умови дослідження і розробки, аж до реалізації їх результатів. До факторів ризику, пов'язаних з розробкою інноваційного проекту, відносяться також новизна і складність об'єкта, обсяг робіт, обгрунтованість вимог, наявні в його розпорядженні ресурси - інформаційні, матеріальні та фінансові. Невизначеність результатів досліджень і розробок залежить значною мірою і від суб'єктивних факторів - досвіду і кваліфікації виконавців, рівня організації робіт, взаємовідносин в колективі і з партнерами і т.п.

З метою зниження ризику інвестора і підвищення ефективності інноваційних проектів, доцільно здійснювати наступні процедури [2, с.240]:

‒      формалізацію і оцінку вихідної інформації, що подається розробником на експертизу інноваційного проекту;

‒      поділ проекту не за календарними стадіями фінансування, а за змістом виконуваних робіт;

‒      гнучкість планування витрат і прийняття рішень: уточнення змісту та фінансування кожного наступного етапу тільки за оцінкою результатів попередніх з необхідними корективами змісту досліджень і розробок, термінів і витрат на їх виконання].

Перешкодами на шляху реалізації цих процедур можуть стати: детермінізм існуючої системи планування та фінансування витрат НДДКР, що фінансуються з бюджету, принципове невизнання фінансовими органами невизначеності умов проведення досліджень і розробок і їх можливих результатів, а тому неминучості ризику.

Література:

  1. Наукова електронна бібліотека «КіберЛеніка»: Ризики інноваційних проектів та методи їх зниження: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: cyberleninka.ru/article/n/riski-innovatsionnyh-proektov-imetody-ih-snizheniya.

2.Бабоскин С.Я. Інноваційний проект: методи відбору та інструменти аналіза ризиків: учб. посібник / С.Я. Бабоскин. –М.: Дело АНХ, 2009. –240 с. 

Біографія автора

Ольга Володимирівна Гук, НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського"

к.е.н., доцент

Посилання

Наукова електронна бібліотека «КіберЛеніка»: Ризики інноваційних проектів та методи їх зниження: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: cyberleninka.ru/article/n/riski-innovatsionnyh-proektov-imetody-ih-snizheniya.

Бабоскин С.Я. Інноваційний проект: методи відбору та інструменти аналіза ризиків: учб. посібник / С.Я. Бабоскин. –М.: Дело АНХ, 2009. –240 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки