РЕСУРСОЕФЕКТИВНЕ ТА ЧИСТЕ ВИРОБНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Андрій Ворфоломеєв НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського,

Анотація

навколишнього середовища зумовили світовий інтерес до проблем сталого розвитку. У кінці 20-го століття отримали розвиток ряд напрямків, що передбачають екологізацію виробництва. Одним з них є ресурсоефективне та чисте виробництво (РЕЧВ) – це комплексна, послідовна, превентивна екологічна стратегія для застосування у виробничих процесах з метою підвищення економічної ефективності виробництва, зниження виробничих ризиків для людей та зменшення навантаження на навколишнє середовище, запропонована Програмою Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП) та Організацією Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) [1, c. 2].

В Україні популяризація РЕЧВ проходить у рамках, наприклад, демонстраційного проекту «РЕЧВ» програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства Європейського Союзу» (EaP GREEN), який впроваджується ЮНІДО та фінансується ЄС. З 2014 року в проекті прийняло участь 13 підприємств-демонстраційних компаній та 35 підприємств-учасників Клубів РЕЧВ. При оцінці цих підприємств за методикою РЕЧВ (деякі результати доступні в [2, c. 3-9])було розроблено близько 90 заходів, які дозволяють отримати річну економію до 25 000 МВт*год енергії, 15 000 т матеріалів і 100 000 м3 води. Це свідчить про значний потенціал українських підприємств до ресурсозбереження. Зниження ресурсоспоживання без зниження обсягу та якості вихідної продукції, що являється одною з основ РЕЧВ, є вагомим внеском у підвищення конкурентоспроможності підприємства. Таким чином, важливою задачею є поширення принципів РЕЧВ серед українських підприємств. Для цього в рамках вищезгаданого демонстраційного проекту було апробовано клубний підхід. Так, при підтримці обласних державних адміністрацій (а саме департаментів, пов’язаних з інноватикою та підвищенням конкурентоспроможності підприємств регіону) було організовані по два цикли Клубів РЕЧВ у Харківській та Чернігівській областях. Учасники цих Клубів позитивно оцінили отримані в процесі тренінгів та самостійного аналізу підприємств результати, а також виділили проблеми, з якими стикається підприємство при впровадження РЕЧВ-заходів, наприклад, відсутність розуміння підприємствами процесу залучення інвестицій.

Важливим напрямком підвищення ресурсоефективності вітчизняних виробництв, а отже і їх конкурентоспроможності, є організація кластерів – об’єднань підприємств зі спільними цілями та зв’язками в ресурсних потоках. З точки зору концепції РЕЧВ, кластеризація може підвищити ресурсоефективність підприємств, наприклад, у випадку, коли відходи одного підприємства стають дешевою сировиною для іншого. В Україні функціонують близько 50 кластерів [3, c. 49]. Така невелика кількість для країни такого розміру пояснюється рядом негативних чинників, серед яких можна насамперед виділити відсутність законодавчої бази. Втім, внаслідок підтримки Європейським Союзом розвитку кластерів в країнах Східного Партнерства, в томі числі через рамкову програму «Горизонт 2020», з’являється підґрунтя до більш ефективного використання цього підходу в нашій країні.

Висновки

1. Впровадження РЕЧВ на підприємстві дозволяє зменшити споживанням ресурсів (енергії, матеріалів, води) без зниження обсягу та якості продукції, що призводить до підвищення конкурентоспроможності.

2. Подальші напрямками досліджень є розробка законодавчих та методологічних засад функціонування Клубів РЕЧВ, а також методики кластеризації підприємств.

Література:

1. Цибка М. Принципи та практики ресурсоефективного виробництва. Посібник для кращого бізнесу / М. Цибка, К. Романова. – Демонстраційний проект «Ресурсоефективне та чисте виробництво» програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства Європейського Союзу» (EaP GREEN), UNIDO, 2016. – 44 с.

2. Впровадження ресурсоефективного та чистого виробництва на підприємствах України –2015-2016. Галузь виробництва будівельних матеріалів. – Демонстраційний проект «Ресурсоефективне та чисте виробництво» програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства Європейського Союзу» (EaP GREEN), UNIDO, 2016. – 12 с.

3. Review of the state of development of clusters in EaP countries [Electronic resource] // STI International Cooperation Network for Eastern Partnership Countries – PLUS, 09.03.2017, 77 p.– Mode of access: https://www.eap-plus.eu/object/document/53/attach/D3-3-v04.pdf- Last access: 2017. – Title from the screen


Біографія автора

Андрій Ворфоломеєв, НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського

к.т.н.

Посилання

Впровадження РЕЧВ на підприємстві дозволяє зменшити споживанням ресурсів (енергії, матеріалів, води) без зниження обсягу та якості продукції, що призводить до підвищення конкурентоспроможності. 2. Подальші напрямками досліджень є розробка законодавчих та методологічних засад функціонування Клубів РЕЧВ, а також методики кластеризації підприємств. Література: 1. Цибка М. Принципи та практики ресурсоефективного виробництва. Посібник для кращого бізнесу / М. Цибка, К. Романова. – Демонстраційний проект «Ресурсоефективне та чисте виробництво» програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства Європейського Союзу» (EaP GREEN), UNIDO, 2016. – 44 с. 2. Впровадження ресурсоефективного та чистого виробництва на підприємствах України –2015-2016. Галузь виробництва будівельних матеріалів. – Демонстраційний проект «Ресурсоефективне та чисте виробництво» програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства Європейського Союзу» (EaP GREEN), UNIDO, 2016. – 12 с. 3. Review of the state of development of clusters in EaP countries [Electronic resource] // STI International Cooperation Network for Eastern Partnership Countries – PLUS, 09.03.2017, 77 p.– Mode of access: https://www.eap-plus.eu/object/document/53/attach/D3-3-v04.pdf- Last access: 2017. – Title from the screen

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки