КАДРОВА ПОЛІТИКА ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ІТ-ГАЛУЗІ

Автор(и)

  • Анжела Великород

Анотація

Одним з найбільш прибуткових та швидкозростаючих секторів інноваційної економіки України є інформаційні технології (ІТ).  Світовий досвід свідчить про те, що існує залежність між рівнем конкурентоспроможності країни та рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в ній.

Результати діяльності ІТ-підприємств безпосередньо залежать від кадрового складу персоналу. Формування та збереження високваліфікованого і досвідченого персоналу ІТ підприємства багато в чому залежить від кадрової політики. Кадрову політику можна визначити як такий вид управлінської діяльності, який направлений на розробку та реалізацію системи стратегічних цілей, принципів, форм, методів і критеріїв роботи з персоналом [1].

Кадрова політика повинна враховувати особливостіринку ІТ-технологій та ІТ-спеціалістів, який є глобальним і висококонкурентним. На сьогодні у світі спостерігається дефіцит працівників сфери ІТ, який за прогнозами фахівців буде ще збільшуватись у наступні роки [3]. Крім того, в Україні попит на ІТ-працівників перевищує пропозицію, спостерігається відтік спеціалістів та ІТ-підприємств за кордон. Тому при розробці кадрової політики необхідно передбачити такі важелі мотивації та стимулювання, які б нівелювали негативні тенденції на ринку праці[2].

Персонал даної галузі повинен володіти найновішою та найактуальнішою інформацією щодо винаходів, технологій та тенденцій, тому працівник має багато часу приділяти самоосвіті. Значна більшість провідних ІТ підприємств організувала освітню діяльність свого персоналу у внутрішніх тренінг-центрах, де проводять курси, семінари та вебінари з професійного розвитку персоналу. Для забезпечення конкурентоспроможності свого персоналу на великих ІТ підприємствах створюють так звані «внутрішні університети» або «академії» для навчання своїх працівників. Так, наприклад, на одному з найбільших українських ІТ-підприємстві ТОВ «СофтСерв» був створений «SoftServeUniversity». «SoftServeUniversity» – це корпоративний навчальний заклад для підготовки молодих ІТ-спеціалістів, а також професійного розвитку співробітників, підвищення кваліфікації, розвитку компетенцій, вивчення англійської мови та сертифікації у відповідних ІТ-категоріях. Подібні університети були створені на багатьох інших вітчизняних ІТ-підприємствах [3].

Кадрова політика повинна забезпечувати можливість безперервно навчатися за допомогою онлайн-курсів та тренінгів,які часто є безкоштовними. Це дасть змогу не тільки підвищити кваліфікацію, а й знизити обсяг інвестицій з боку підприємства або ж пере направити їх на стимулювання працівників до самоосвіти та створення сприятливих умов для комунікаціїна підприємстві [1].

Таким чином, для того, щоб бути конкурентоспроможною, компанії необхідно не тільки запропонувати гідну оплату праці, а й побудувати для співробітників систему професійного зростання та розвитку, яка включає в себе цілеспрямовану роботу з розвитку кожного співробітника, яку має проводити компанія. Дана робота включає в себе систему вимог для кваліфікації, методи її оцінки та систему навчання та розвитку [2].

Література:

  1. Журнал «Директор информационной службы» [Электронный ресурс].– М. 2007. Режим доступу: http://www.osp.ru/cio/2007/08/4326047/
  2. Офіційний сайт Національного інституту стратегічних досліджень T [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/articles/1519/
  3. Сайт/Dou.ua/ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://dou.ua/lenta/
    columns/it-for-economy-lifting/

 

Науковий керівник: к.е.н, професор Довгань Л.Є.

Посилання

Журнал «Директор информационной службы» [Электронный ресурс].– М. 2007. Режим доступу: http://www.osp.ru/cio/2007/08/4326047/

Офіційний сайт Національного інституту стратегічних досліджень T [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.niss.gov.ua/articles/1519/

Сайт/Dou.ua/ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://dou.ua/lenta/

columns/it-for-economy-lifting/

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки