НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РЕСУРСНИХ ОБМЕЖЕНЬ

Автор(и)

  • Неля Балашук

Анотація

Важливою умовою успішного функціонування підприємства в сучасних умовах господарювання є його матеріально-технічне забезпечення. Зазначимо, що рівень матеріального забезпечення підприємства постає одним із критеріїв його конкурентоспроможності, адже, одним із головних факторів виживання в умовах ресурсних обмежень є економія та зниження витрат. Аналіз показників матеріально-технічного забезпечення дає змогу оцінити стан підприємства, його місце на ринку та рівень конкурентоспроможності.

Не важко зрозуміти, що для того, щоб підвищити рівень матеріально-технічного забезпечення потрібні фінансові заощадження та нові розробки. В першому варіанті - це довготривала процедура накопичення коштів та запасів. Можливий інший варіант – запозичення або кредит, але це ризиковий варіант в сучасних умовах ресурсних обмежень. Щодо другого варіанту – це розробки та впровадження передових власних інноваційних технологій [1].

Підприємство повинно завжди здійснювати контроль своєї діяльності на всіх етапах та системи збуту, а саме: а) маркетингові дослідження (визначення постачальників, місця підприємства на ринку, можливості підприємства та його конкурентоспроможність); б) нормування потреб в певній галузі; в) планування технічного та матеріального забезпечення; г) організація відходів (їх переробка або екологічна утилізація); д) контроль використаних ресурсів [2].

Планування процесу формування матеріального та технічного запасу здійснюється управлінською системою підприємства. Для цього можуть бути задіяні підрозділи як логістичного , так і фінансового забезпечення. Ще одним напрямом удосконалення матеріально – технічного забезпечення є залучення інвесторів. Для цього необхідно скласти точний бізнес-план, в якому будуть зазначені переваги залучення коштів в підприємство та можливі наслідки від цього. На основі розрахованих даних та показників складається приблизний звіт або баланс та термін окупності залучених коштів. В будь-якому разі необхідні значні фінансові вкладення задля того, щоб удосконалити структуру матеріально – технічного забезпечення.

Виділяють ряд заходів щодо вдосконалення матеріально-технічного забезпечення підприємства. Насамперед потрібно проводити періодичні маркетингові дослідження ринку постачальників матеріалів та сировини. Потрібно спостерігати на ситуацією на ринку та направляти дії управлінців підприємства на пошуки хороших постачальників. Наступним кроком може бути нормування потреби в ресурсах, що дасть змогу точно виділити чого не вистачає. Також необхідно планувати матеріальне забезпечення на майбутні періоди задля економії ресурсів та сировини. Необхідно контролювати та обліковувати використані ресурси та ввести технології по безвідходному виробництву[2]. Отже, на початку року або кварталу складається звіт про недостачу або надлишок матеріальних запасів. Відповідно визначається потреба в ресурсах та проводиться їх розподіл за видами та в часовому просторі.

Щодо техніки можна точно сказати, що сучасність дає ознаки. Якщо підприємство може дозволити собі мати нові технології та устаткування, то воно, перш за все, прибуткове і може направити свої матеріальні ресурси на забезпечення виробництва справжніми передовими машинами. А це означає, що діяльність підприємства націлена на майбутнє, на споживача, на економію та якість. Важливу роль відіграють також технологічні покращення ресурсів та матеріального забезпечення.

Отже, можна зробити висновок, що в Україні є всі можливості задля покращення матеріально-технічного забезпечення діяльності вітчизняних підприємств. Серед першочергових заходів, на нашу думку, слід зазначити, контроль та облік використаних ресурсів, введення інновацій та нормування потреби ресурсів задля їх економії.

Література:

  1. [Електронний ресурс]. –  Режим доступу: https://sites.google.com/site/kost.
  2. Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу до сайту: http://www.ukrstat.gov.ua

 

Науковий керівник: доцент, к.е.н. Чупріна М.О.

Посилання

[Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/kost.

Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу до сайту: http://www.ukrstat.gov.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки