КОГНІТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Ліна Петрівна Артеменко НТУУ "КПІ ім.І.Сікорського",
  • Катерина Пінчук

Анотація

В основі діяльності будь-якої організації стоїть людина. Людина є як ядром започаткування нового бізнесу, так і метою його діяльності, тобто кінцевим споживачем. Сьогодні підприємства функціонують в досить невизначених ринкових умовах, і тому важливо мати добре налагоджену систему економічної безпеки. Економічну безпеку підприємства характеризують якісні та кількісні показники, що залежать від спроможності керівництва підприємства та спеціалістів ефективно уникнути можливих загроз і ліквідувати наслідки негативних складових зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства. Участь персоналу в забезпеченні економічної безпеки можна поділити на[1]: інтелектуальна безпека – збереження та розвиток інтелектуального потенціалу підприємства для протистояння загрозам, за яких підприємство може зазнати суттєвих збитків, зниження темпів розвитку й зменшення капіталу; кадрова безпека – наявність високоосвічених та кваліфікованих працівників, управлінського персоналу, відсутність масового відтоку фахівців, високий рівень їх підготовки; соціальна безпека підприємства має на меті не тільки розвиток та реалізацію інтересів, а й задоволення матеріальних та нематеріальних потреб працівників.

Забезпечення економічної безпеки підприємства будується у формі дворівневої системи захисту інформації. Перший рівень передбачає збереження секретів силами служби безпеки організації, а другий – формування психологічної атмосфери "пильності і відповідальності" персоналу організації за допомогою так званих координаторів, що призначаються з осіб середньої керівної ланки і мають серед співробітників авторитет[2]. Це говорить про те, що керівники повинні якомога правильніше вибудувати зв’язки в організації, створити відповідну комфортну атмосферу для працівників, та, якщо знадобиться, використовувати аутплейсмент. Основна задача когнітивних технологій – дати можливість людині працювати з неструктурованими даними зручним для неї способом. При цьому поступово створюються системи нового типу, які не просто дотримуються заданого алгоритму, а й здатні враховувати безліч сторонніх факторів під час роботи, самостійно навчатися, використовувати результати минулих обчислень та сторонні ресурси [3].

Персонал може стати дестабілізуючим фактором в забезпеченні економічної безпеки підприємства через протиправні дії працівників, розголошення конфіденційної інформації, відтік кваліфікованих кадрів, низький освітній рівень керівників, помилки стратегічного планування, пов’язані з неправильним вибором цілей, оцінкою наявних можливостей та прогнозування змін зовнішнього середовища. Для запобігання таких ситуацій необхідно створити та організувати корпоративну культуру, корпоративний дух, організаційну структуру аби оптимізувати функціональні зв’язки та взаємодію працівників та підрозділів між собою, щоб вони своїми зусиллями сприяли підвищенню економічної безпеки та в разі звільнення їх з даного підприємства ні в якому разі не винесли комерційну таємницю за рамки організації.

У бізнесі когнітивні системи дозволяють виявляти проблемні місця в інфраструктурі, розпорядку дня підприємства та інших елементах. В результаті ліквідації «вузьких місць» збільшується продуктивність праці працівників, ефективність праці цілих відділів, економія значних коштів і часу співробітників, а також час роботи устаткування. Когнітивні технології можуть стати в нагоді в бізнесі в наступних випадках: залучення: розуміючи аспекти кожної конкретної людини, когнітивна система може здійснювати індивідуальну взаємодію з користувачами, покупцями; експертиза: когнітивна система може використовуватися для аудиту діяльності підприємства, включаючи фінансове питання,в результаті компанія здійснює індивідуальний підхід до клієнта; продукти та сервіси: системи допомагають постійно вдосконалювати сервіси компаній, показуючи слабкі місця, які можна було б поліпшити і вдосконалити; відкриття: в наукових дослідженнях, які проводять корпорації або окремі вчені, когнітивні технології можуть принести вказати на неявні дані, що можуть бути вивчені та зафіксовані; прийняття рішень: виявляючи все більшу кількість залежностей в будь-якої інформації, працюючи з цими даними, система може поліпшити прийняття рішень в окремо взятій компанії або її підрозділі[3].

Література:

  1. Артеменко Л.П.,Ярова Ю.О. Структура економічної безпеки підприємства в умовах кризи / Л.П. Артеменко, // Економічний вісник КПІ ІМ. ІГОРЯСІКОРСЬКОГО.- №13. – 2016. -С. 257-263.
  2. Немченко В.В. Забезпечення економічної безпеки підприємства / Немченко В.В.,Малішевська В.В.  // Економіка харчової промисловості. – Одеса. – 2012. – №3 (15). – С. 10-13.
  3. Когнитивные вычисления – работа быстрее мысли [Електронний ресурс]. –  Режим доступу: https://habrahabr.ru/company/ibm/blog/276855/ (дата звернення: 09.02.2016).

Посилання

Артеменко Л.П.,Ярова Ю.О. Структура економічної безпеки підприємства в умовах кризи / Л.П. Артеменко, // Економічний вісник КПІ ІМ. ІГОРЯСІКОРСЬКОГО.- №13. – 2016. -С. 257-263.

Немченко В.В. Забезпечення економічної безпеки підприємства / Немченко В.В.,Малішевська В.В. // Економіка харчової промисловості. – Одеса. – 2012. – №3 (15). – С. 10-13.

Когнитивные вычисления – работа быстрее мысли [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://habrahabr.ru/company/ibm/blog/276855/ (дата звернення: 09.02.2016).

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Менеджмент сучасного бізнесу в умовах трансформаційних перетворень економіки