ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТОРГІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Автор(и)

  • Є. Філоненко

Анотація

Однією із основ товарного обігу в Україні є експортні та імпортні операції. В наш час з’явилися реальні перспективи створення відкритої економіки та інтеграції у світове господарство. Актуальність даної тематики полягає в тому, що імпортна діяльність завжди була важливою складовою частиною стабілізації господарської діяльності як на рівні галузі, так на рівні національної економіки в цілому. Тому організація імпортної діяльності підприємства - дуже складна та відповідальна робота. Вона вимагає уважного опрацювання таких питань як кон'юнктура ринку,оцінка потенціальних продавців, встановлення ділових контактів з ними, проведених переговорів, підписання угод і т.п.

Підприємства найчастіше віддають перевагу іноземним, а не внутрішнім товарам,виходячи з таких основних причин, як ціна,якість,недоступність певних матеріалів у своїй країні,прискорення і безперервність поставок,більш ефективне технічне обслуговування,сучасна технологія, досягнення визначених маркетингових цілей [1].

Основні проблеми, які характерні для сучасних підприємств України , що здійснюють імпортну діяльність є:

-   недостатній контроль за оперативністю подачі даних про фінансово-господарську діяльність підрозділів;

-   незважаючи на збільшення автоматизації ведення документації, все одно на деяких підприємствах виконується великий обсяг ручної праці при передачі даних, що може призвести до затримок в логістичних ланцюгах.

При дослідженні основних проблем імпортної діяльності підприємств промислових груп товариств велику увагу варто приділити оцінці ефективності імпорту. При оцінці ефективності імпорту на рівні всієї економіки розраховуються три типи показників: показники валютної ефективності; показник абсолютної ефективності; показники економічного ефекту від імпорту[2].

На ефективність імпорту підприємства впливають як зовнішні (численні конкуренти,технологічні зміни),так внутрішні фактори (оцінка плану поставок, розрахунок беззбиткової зовнішньоторговельної ціни імпортного товару народного споживання).

Проаналізувавши фактори, які впливають на імпортну діяльність можна сформулювати рекомендації, які дозволять удосконалити даний вид діяльності на підприємствах. З боку держави необхідно спростити систему оподаткування для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які ввозять на митну територію України комплектуючі для виробництва з подальшою реалізацією вже готової продукції на внутрішньому ринку. Також необхідно безпосередньо провести комплекс дій, щодо оптимізації імпорту. Для цього необхідно ретельно шукати постачальників з більш вигідними умовами поставок, використовувати можливі засоби страхування валютних ризиків, організовувати та здійснювати контроль за потрібними строками поставок, організувати необхідне транспортного забезпечення[3].

Експортні та імпортні операції, як складові частини зовнішньої торгівлі є найважливішими

джерелами досягнення одержання прибутку держави. Тільки використовуючи знання і досвід, які були накопичені протягом тривалого часу можна досягти максимальної ефективності імпортних та експортних операцій, що в свою чергу максимізує рівень прибутку.

Таким чином, якщо в країні будуть створені відповідні умови для того, щоб підприємства могли розвиватись в зовнішній сфері, якщо держава буде підтримувати і розвивати ЗЕД на національному рівні, то і управління зовнішньоекономічною діяльністю буде значно ефективніше. Щоб досягти найбільшого економічного ефекту від ЗЕД, підприємству потрібно імпортувати товари,які складали б велику статтю витрат, якщо робити їх власне виробництво на національному рівні.

Література:

1. Ярмолюк О.М.Управління імпортною діяльністю торговельного підприємства[Електронний ресурс]. - Режим доступу: Http://Storage.Library.Opu.Ua/Online/Conference/Tez_48/6-50.Pdf

2. Гаврищук Т. Б. Аналіз експортно-імпортної діяльності підприємств легкої промисловості України. [Електронний ресурс].– Режим доступу: Http://Xn--E1aajfpcds8ay4h.
Com.Ua/Files/Image/Konf%208/Sb8_4_18_.Pdf

3. Волкова А.О. Дослідження та удосконалення експортно-імпортної діяльності підприємства / Волкова А.О. // Глобальні та локальні проблеми соціально-економічного розвитку: нові виклики та рішення : тези доповідей Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів і молодих учених, 6-7 квітня 2012 р. / ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2012.

Науковий керівник: д.е.н., професор Дергачова В.В.

Посилання

Ярмолюк О.М.Управління імпортною діяльністю торговельного підприємства[Електронний ресурс]. - Режим доступу: Http://Storage.Library.Opu.Ua/Online/Conference/Tez_48/6-50.Pdf

Гаврищук Т. Б. Аналіз експортно-імпортної діяльності підприємств легкої промисловості України. [Електронний ресурс].– Режим доступу: Http://Xn--E1aajfpcds8ay4h.

Com.Ua/Files/Image/Konf%208/Sb8_4_18_.Pdf

Волкова А.О. Дослідження та удосконалення експортно-імпортної діяльності підприємства / Волкова А.О. // Глобальні та локальні проблеми соціально-економічного розвитку: нові виклики та рішення : тези доповідей Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів і молодих учених, 6-7 квітня 2012 р. / ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2012.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Міжнародний бізнес в умовах тенденцій розвитку глобальних викликів