ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ

Автор(и)

  • Інна Голуб

Анотація

ітехнології на основі новітніх досягнень науки - тобто наінноваційній основі.Для забезпечення інноваційного прориву існує актуальна проблема впровадження технологічних інновацій у виробничу діяльність підприємств.

Важливою складовою процесу технологічного оновлення є технологічні інновації. Вони передбачають проведення комплексу робіт, спрямованих на створення і освоєння нових видів продукції, а також на технологічні зміни продукції.

Технологічні інновації – нові технології виробництва традиційних, удосконалених чи принципово нових продуктів, упровадження інформаційних систем, нових джерел енергії.Технологічні нововведення – це зміни, перш за все, у засобах і методах організації виробництва [1].

Для більшого розуміння ситуації з технологічним оновленням на ринку, представимо наочно інноваційну активність промислових підприємств у кількісному еквіваленті (рис.1).

 

Рис.1 Впровадження інновацій на промислових підприємствах у 2011-2015 рр.

Джерело: складено автором на основі [2, 3, с.208]

Аналізуючи дані діаграми впровадження інновацій на промислових підприємствах у 2010-2015 рр. можна зробити висновок, що до 2015 року показник зменшився до рівня 2010 року, таким чином спостерігається спад у впровадженні нових технологічних процесів та зниження інноваційної активності підприємств в цілому. Найпродуктивнішими були 2011-2012 роки, кількість впроваджених інновацій в яких є найвищою.

Аналіз показників дає змогу зрозуміти, що технологічному оновленню необхідно приділити більше уваги. Від технологічного вдосконалення напряму виробничого процесу залежить якість виробленої продукції, рівень розвитку та конкурентоспроможності промислового підприємства на ринку.

Таким чином, конкурентна позиція компанії сьогодні визначається її здатністю розробляти нові технології підтримуючого типу задовго до їх комерційного використання, що пов'язано з дедалі більшоюскладністю самих технологій і зростаючими витратами ресурсів, а також з великими фінансовими ризиками, які в сучасній економіці здатні нести, в основному, лише транснаціональні корпорації.

Отже, необхідно відзначити важливість впровадження в компаніях технологічних інновацій. Результатом впровадження технологічних інновацій є інноваційний продукт. Таким чином, завдання реформування української економіки не можуть вирішуватися лише на основі технологічних інновацій, оскільки застосування високих технологій виробництва в ринкової економіки вимагає не менше високих стандартів управління.

Література:

  1. Шевлюга О. Г. Дослідження впливу технологічних інновацій на ринок технологій і розвиток підприємства / О. Г. Шевлюга, О. М. Олефіренко // Маркетинг і менеджмент інновацій. - 2011. - №4(1). - С.38-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mimi_2011_4(1)__6
  2. Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.ukrstat.gov.ua/
  3. Україна в цифрах 2015: Статистичний збірник / за редакцією І.М. Жук // Державна служба статистики України. – Київ 2016 рік. – ББК 65.9(2)(4Укр)-05я2.

Науковий керівник:к.е.н., доцент Малик І.П.

Посилання

Шевлюга О. Г. Дослідження впливу технологічних інновацій на ринок технологій і розвиток підприємства / О. Г. Шевлюга, О. М. Олефіренко // Маркетинг і менеджмент інновацій. - 2011. - №4(1). - С.38-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mimi_2011_4(1)__6

Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.ukrstat.gov.ua/

Україна в цифрах 2015: Статистичний збірник / за редакцією І.М. Жук // Державна служба статистики України. – Київ 2016 рік. – ББК 65.9(2)(4Укр)-05я2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-06

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційне підприємництво як основа економічного зростання